IKT-ferdighet man bør kunne (lage personalisert søkemotor)

evasmotorI dag et innlegg til i serien om IKT-ferdigheter; å lage en personalisert søkemotor.

Hvorfor skal man lage en personalisert søkemotor?

Du får en søkemotor som bare søker på sider som du har forhåndsdefinert. Fordeler; du velger ut sidene og når elevene bruker søkemotoren vet du at de kommer til «trygge» sider.  De får også relevante søk – og tiden de bruker på nettet blir derfor mer effektivt og kanskje virker det motiverende også? Presenter dem for en utfordring og få dem til å lete opp svaret, og siden du har valgt ut nettsidene har du kontroll over hva de får av treff, i tillegg en god anledning til å både se på søkeord og kildekritikk.

Dette er i alle fall en god ide for de minste og du har kontroll på treff (selv om du godt kan bruke en personalisert søkemotor for eldre elever også for å få relevans i treff)

Eller hva med å dele din kunnskap og ekspertise med kollegaer ved å lage en søkemotor som har spesifiserte utdanningsrettede sider, profesjonelle ressurser o.l. ?  Flere kan samarbeide om å lage en god søkemotor også – noe for kollegiet?  Det er ingen begrensning på hvor mange søkemotorer du kan lage og du kan integrere søkemotoren på egen side (dvs noen unntak er det jo; f.eks på bloggen her anses koden for å være «farlig» og blir derfor fjernet, jeg er redd det samme kan være tilfelle i LMS også – men du kan alltids legge en lenke til søkemotoren. Bruker du iGoogle som personalisert startside er det enkelt å legge den inn der).

Hvordan lager man en personalisert søkemotor?

Jeg har tatt utgangspunkt hos Google, og du starter ved å gå til nettadressen: http://www.google.com/cse/ og trykker Opprett en tilpasset søkemotor (hvis du ikke har logget inn får du beskjed om å gjøre dette nå – du må logge inn med en Google-konto, f.eks hotmail eller gmail).

Deretter er det nokså rett fram; gi søkemotoren et navn, en beskrivelse, velg hvilket søkespråk du vil benytte. Deretter får du to valg; enten å bare søke på nettsteder du har valgt eller å søke på hele nettet, men fortrinnsvis bruke dine forhåndsbestemte sider – og deretter skriver du inn URL (nettstedsadresse) for de nettstedene du vil det skal søkes i.

Tips: trykk på «Tips til formattering av nettsteder» – her får du vite hvordan du legger inn både hele og deler av nettsted, f.eks hvis du bare skal ha noen sider på YouTube kan du definere hvilke av sidene du skal ha søk på og hvis det er et nettsted hvor nesten alt kan brukes kan du definere hvilke sider det ikke skal søkes på.

Velg standardutgave (riktignok får du da med reklame på siden hvor treffene vises, men det ville du jo fått om du søkte ordinært på nett også….). Huk av når du har lest vilkår og trykk neste for å få opp en demo du kan prøve. Kryss av for at du skal ha bekreftelse – da kan du hente html-kode slik at du kan integrere søk på egen side, redigere søkemotor osv.

Der var du allerede ferdig, og hvis du vil se hvordan en slik motor ser ut på nett kan du gå på min (søker bare denne bloggen – se bilde på toppen) på lenka her.

Lykke til 🙂

3 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s