På flukt fra virkeligheten? (NUI)

I dag har jeg forsøkt å leve opp til innlegget mitt om bruk av heroiske ord i overskriften (den henger sammen med den siste linja i dette innlegget) og en liten oppfølging av innlegget Trendene framover….men det jeg egentlig vil skrive et bittelite innlegg om en ny trend,  et nytt begrep som vi kan merke oss med en gang; NUI – Natural User Interface.

Til nå har vi stort sett forhold oss til begrepet GUI (graphical user interface) eller brukergrensesnitt som det heter på godt norsk, men nå kommer NUI – eller rettere sagt; nå kommer NUI i sterkere grad enn til nå. Vi kjenner allerede NUI fra bl.a mobiltelefoner med touchscreen, vi har talegjenkjenning osv. NUI betyr egentlig at vi får et grensesnitt hvor man tar utgangspunkt i en litt mer naturlig tilnærming gjennom berøring, stemmebruk osv. NUI vil også gjøre at datamaskiner og andre innretninger vil reagere på forandringer rundt oss, de vil (for å sitere Steve Ballmer i hans artikkel i The Huffington Post): de vil arbeide for oss, de vil opptre som våre assistenter som forstår hva vi vil ha og kunne utføre komplekse oppgaver på en måte som gjenspeiler og t.o.m.forutser våre preferanser og intensjoner.

Artikkelen forteller også om Microsoft sitt «Project Natal» hvor man bruker sensorer og programvare for å kartlegge bl.a kroppsbevegelse – og på denne måten kan kroppen bli vår nye spillkontroll og vi kan spille på samme måte som vi ville gjort IRL (in real life); gjennom å snakke, rope, løpe osv. Dette minner meg litt om foredraget til Bing som jeg liveblogget for en god stund siden og jeg gjengir siste avsnitt i del 1:

Bing trekker tanken videre og ser for seg VR brukt i form av heldekkende kroppsdrakt med taktile pixler – dette vil gi ordet “kjeledress”  en helt ny betydning (ut fra hvilke tjenester som faktisk blir mest brukt på nett(“kjæledress”)). Han ser for seg at man kobler seg opp og kan velge avatar som man benytter til å bevege seg rundt i denne virtuelle verdenen (mener han selv i en slik virtuell verden for første gang gjerne kan iføre seg en rød tanga – latter i salen). Avslutter denne delen med å si at vi utvikler teknologi som fremmer virkelighetsflukt.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s