Blogger Bing – live

gjestefoerelesing_med_jon_bing_digital_kvardag_fagre_nye_verd_mediumGjesteforelesning av Jon Bing på HSF i dag med tittelen «Digital kvardag – Fagre nye verd» (forøvrig en omskrivning av Huxleys Brave New World).

Rasmus Stokke fra HSF/ALI ønsker velkommen.

Jon Bing åpner med å si at han er glad for å komme til Sogndal – han har også vært her tidligere i forbindelse med Kulturrådet. Sier han skal ha et uformelt foredrag på ca en time, deretter en pause etterfulgt av en meningsutvikling (om hva det måtte være vi ønsker å spørre om eller diskutere).

Bing starter med å vise et apparat som kan minne litt om en litt gammel mobiltelefon. Det viser seg å være en tricorder – først vist 8. sept 1966 (i serien Star Trek) og man kunne kommunisere med andre og med datamaskiner med dette apparatet – dette viser at man har hatt visjoner tidlig og utviklingen har ført fram til dagens mobiltlf (Bing mener vi fortsatt befinner oss i 1966 slik sett). Forteller til de som ikke kjenner til Star Trek om plottet i serien. Påpeker at bruken av tricorderen til å stråle folk opp i bush-kopiromskipet ikke går med dagens mobiltelefoner – han lurer imidlertid på om Bush kanskje tenker på dette i de tilfeller han ser opp (mye latter i salen). Trekker sammenligning mot telefax – her «oppløser» man en fysisk gjenstand (ark) til et bølgemønster som sendes elektronisk og så reproduseres originalen igjen hos mottaker – altså en form for «beaming».

Bing snakker litt om Willam Gibson – science fictionforfatter som oppfant begrepene nanofax og cyberspace. Nanofax skal kunne «beame» fysiske gjenstander – oppløse til molekyler og sette sammen igjen i andre enden. Ser for seg at vi går inn i en slags telefonboks i Sogndal og så komme ut i f.eks Los Angeles – men hvis vi kopieres/dupliseres  (som med fax) ser han for seg problemer (også av juridisk art – hvem er originalen? Personlig mener jeg at det vil bli mer som i Star Gate og Star Trek – vi oppløses i molekyler og settes sammen igjen).

Gir slike fantasier oss muligheten til å se hva som kommer i framtiden?
Bing peker på at for 10 år siden fantes ikke Google, hva kan vi vente oss om 10 år?

Er det et generasjonsskille rundt 60 år når det gjelder teknologi slik mange hevder?
Bing mener eldre vil være storforbrukere av informasjonsteknologi i nær framtid. Hvilken nytte kan man ha av et «intelligent» hus? Mener at vi får mer proaktive enn reaktive installasjoner i framtiden. Skisserer opp trykkputer ved sengene som registrerer når vi står opp, intelligente toaletter som foretar analyser av avføring og sender til et sentralt register, automatisk kontroll av vekt og blodtrykk osv. Det er direkte kommunikasjon til helsesenter hvor opplysningene blir automatisk oppdatert. Skremmende kanskje, men kanskje man kan bo lenger hjemme før man blir sendt på aldershjem? Disse innretningene blir proaktive – sender meldinger med jevne mellomrom om status framfor å sende bare når noe er galt.

Andre hjelpemidler kan man også tenke seg, selv har han en robot som støvsuger hver natt helt automatisk. Denne type roboter gjør at vi kan klare oss uten hjemmehjelp, mener at vi også skal kunne snakke med datasystemet i vårt intelligente hus (skru på forskjellige ting, spørre om ting osv – ikke minst blir datasystemet aldri lei av at du spør samme spørsmål flere ganger og har alltid tid. Dette siste ser jeg på som en stor fordel – det er ikke noe som er så irriterende at noen spør om samme tingen opp igjen og opp igjen).

Bing snakker om ny teknologi som er i bruk, eks HD-TV – høy kvalitet og mye bedre grensesnitt enn tidligere. På andre siden mener han at rekvisitører og sminkøser får renessanse – nå ser man alt mye bedre, og skuespillerne må nok sminkes bedre… Kanskje man får helt tilpasset programtilbd – innhold blir forandret dramatisk. Viser til konsert i Carnegie Hall i går i regi av YouTube – kan sees på Youtube. Han sier vi skal merke oss begrepet UGC = user generated content. Bing hevder at vi faktisk hører mer brukergenerert innhold enn kommersielt produsert (ser mange tviler i salen).
Spørsmål «hvor mye hører du på radio, hvor mye hører du på telefon?»
Bing sier at uten at vi nødvendigvis reflekterer over det så hører vi  mye mer på brukergenerert innhold eks telefonsamtaler kontra radio.(Noe av det samme har jeg hørt tidligere denne uka – f.eks at man hevder norske barn skriver lite, men da tenker man ikke på alle tekstmeldinger, chat, blogginnlegg osv.).

Bing forteller at IBM utviklet Blue Eyes, fjernsynet blir skrudd på og Blue Eyes holder øye med uttrykket ditt og skifter hvis du ikke ser fornøyd ut – ikke egnet som forbrukselektronikk, men videreutviklet til ansiktsgjenkjenning. Han snakker om framtid i butikker med ansiktsgjenkjenning – teknologien vil passe på oss og minne oss på hva vi pleier å kjøpe (i tilfelle vi går forbi det vi vanligvis tar med oss). Bing ser for seg at alle varer blir merket og kommuniserer med tekniske innretninger og det intelligente husets datasystem – f.eks vil ikke vaskemaskinen starte hvis det ligger en rød sokk sammen med de hvite skjortene, datasystemet vil og kunne si hvor den andre røde sokken befinner seg i huset  (mange som tydeligvis kan tenke seg dette her i salen).

Bing sier videre at alle disse maskinene vil oppfattes som vennlige, også bilen vil gå i den retning. Det er allerede laget sensorer for plassering i bildekk for å avgjøre om når dekket er for slitt til å brukes lenger. Han ser for seg i framtiden at vi får en telefonoppringing og når vi svarer får vi beskjed «goddag, dette er høyre fordekk – jeg er for slitt til å bli kjørt med» eller «dette er venstre bakdekk, jeg har punktert. Nærmeste verksted finner du «her». Spør oss i salen om vi ønsker oss en slik bil eller om det blir for mye «noen ser deg over skulderen»?

Bing ser for seg at bilen blir borte i byene – han kan se for seg at man får elektriske biler som man sender et signal til og så stopper en slik elektrisk drosje der du står. Han mener at kollektivtransport som vi kjenner den i dag blir borte, han tror at med en gang vi må gå 200 m til en holdeplass så tar vi heller bil.

Når det gjelder overvåking sier Bing at dette begrepet er både positivt og negativt, det er forskjell på Orwells «Big Brother» og overvåkning på sykehus. Bing mener vi kommer til å få innebygget overvåkning i tøy og at vi får en holdningsendring i forhold til dette – vi vil akseptere dette i mye høyere grad. I dag finnes det teknologi for dette, teknologi som både kan fortelle hvor man er – og tildels også status. Gjenkjenning ved hjelp av videoovervåkning er sterkt begrenset i dag, men i framtiden vil gjenkjenning av ansiktsgeometri bli utbredt – man vil vite hvem alle er. Samfunnet vil bli gjennomsiktig! Her ligger det mange utfordringer.

vrI framtiden vil vi alltid være tilkoblet nettet, dette er en megatrend. Vi vil få hjelp til å oppføre oss (her forteller han en liten historie om at vi er i et selskap, vi bruker ansiktsgjenkjenning på en tilstedeværende og får tilgang til informasjon om både hvem dette er, om vi har møtt vedkommende tidligere og evt andre forhold som f.eks sivilstatus), etter samme prinsipp som GPS viser vei i dag. Han tilføyer videre at mye av dette vil bli innopererbart, høyttalere bak ørene osv. Mulighetene er mange, forteller at mange mener at vi ikke ønsker å få operert inn ting i kroppen – han minner om hvor mange som foretar piercing.  (Denne delen av foredraget minner meg litt om hva Eirik Newth snakket om på konferansen «er du klar for det digitale løftet» som var forrige dagen om at forskjellene mellom den virtuelle verden og virkelighet blir visket ut og at person og persona blir det samme- omtalt i innlegget «anonym på nett»). Bing snakker mye om VR (virtual reality) – sier at teknologien finnes i dag, men er ikke satt sammen til forbrukerelektronikk ennå – sannsynligvis er det et kostnadsspørsmål.

Bing trekker tanken videre og ser for seg VR brukt i form av heldekkende kroppsdrakt med taktile pixler – dette vil gi ordet «kjeledress»  en helt ny betydning (ut fra hvilke tjenester som faktisk blir mest brukt på nett(«kjæledress»)). Han ser for seg at man kobler seg opp og kan velge avatar som man benytter til å bevege seg rundt i denne virtuelle verdenen (mener han selv i en slik virtuell verden for første gang gjerne kan iføre seg en rød tanga – latter i salen). Avslutter denne delen med å si at vi utvikler teknologi som fremmer virkelighetsflukt. Pause før spørsmål- og diskusjonsrunde – se Bing live, del 2.

Reklamer

5 comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s