IKT-ferdighet man bør lære: enkel bildebehandling (eks Pixlr)

I oversikten over minimumskrav til programvare man bør ha på en skolePC (eller hjemme for den delen) har jeg satt opp et enkelt bildebehandlingsprogram som en nødvendighet. Et slikt program bør inneha noe basisfunksjonalitet; kunne lagre i ulike format, kunne beskjære, kunne gjøre enkle justeringer av farge og kontrast og redusere størrelsen på bildet (både bredde/høyde og lagringsstørrelse). Det finnes mange ulike program å velge blant – spørsmålet er litt hvor enkelt eller avansert det skal være?

Hvilke program finnes?

Jeg har skrevet om flere program tidligere – du finner dem under fanen IKT-ferdigheter i toppen av bloggen. Et helt enkelt program som finnes på de fleste PC’er er paint – dette programmet kan utføre en god del funksjoner, men føles litt i letteste laget. Andre sverger til Photoshop – et program som kanskje blir litt for avansert med ulike lag osv. Det finnes også flere gratisalternativer til Photoshop, f.eks Gimp og Paint.net. Et litt enklere program enn photoshop er photofiltre, en artikkel om bruk fra DinSide  finner du her. Felles for programmene nevnt over er at de lastes ned til egen PC med de fordeler og ulemper dette har – skal man bruke slike program på skolePC bør man kanskje heller tenke onlineutgaver (?). Noen onlineprogram finnes også: laster du bilder opp via Flickr kan du gjøre en god del endringer på bildene gjennom å bruke Picnik til å redigere bilder (Picnik får du også tilgang til utenfor Flickr). Et par andre onlineprogram jeg har omtalt som kan gjøre små fikse ting er Tintii (Color popping) og Cutmypic (beskjæring). Det programmet jeg har sett på i dag er pixlr.com.

Om Pixlr

Pixlr ligger online – du slipper derfor å laste ned og installere programmet på egen PC, men du kan hente bilder fra og lagre dem på din egen harddisk – i tillegg er det gratis. Jeg synes grensesnittet ikke er avskrekkende heller – dette burde de fleste forstå etter ganske kort tid, og jeg anbefaler derfor at du prøver litt selv også.

I inngangsbildet trykker du på den «kula» som har flagget for det språket du velger – de har ikke norsk som valg, jeg valgte derfor svensk denne gangen. Det neste skjermbildet som kommer opp er om du skal lage nytt bilde, laste opp fra PC eller hente fra en URL (nettadresse). Jeg fikk ikke til å hente fra URL, men det gikk greit og raskt å laste opp fra egen PC. Menyen som kommer opp på venstre side ligner veldig på menyer i bildebehandlingsprogram generelt – med noen ekstra effekter som kan være morsomme (blås opp eller skrump inn kan jo gi uventede komiske resultater på portretter eller helfigurbilder – tenk deg å blåse opp nesa eller rumpa, eller kanskje krympe munnen…. men det er kanskje ikke velegnet for publiseringsbruk..).

Verktøyene i menyen er fra øverst til nederst, lest fra venstre mot høyre: Markeringsverktøy, flytteverktøy, lasso (markeringsverktøy), beskjær, tryllestav (markeringsverktøy), kloneverktøy, penn, viskelær, pensel, graderingsverktøy, malingspann, gjøre diffus, gjøre skarpere, gnieffekt, fargemetningsverktøy, blekeverktøy, fargemetning/mellomtoner, redusere røde øyne, tegneverktøy, blåse opp, redusere, fargevalgsverktøy/pipette, tekstverktøy, panorering og zoom. Nederst er fargevalg.

Markeringsverktøyene som finnes i flere utgaver (vanlig, lasso, tryllestav) er ulike måter å merke deler av bildet på – f.eks hvis det er områder du ønsker å fjerne eller endre farger på. Tryllestaven markerer automatisk et område i de samme fargetonene som du trykker på. Felles for alle markeringsverktøy er at du må trykke en gang til for å fjerne markeringen.

Penn, viskelær og pensel gjør at du kan legge på farge eller fjerne deler av bildet – størrelse og form på f.eks pensel velger du i meny over bildet, her kan du også velge farge. Du må prøve deg fram.

Vil du sette inn tekst på bildet velger du tekstverktøy og markerer hvor du vil ha teksten – skrifttype, farge og størrelse velger du i meny over bildet. Blåse opp og redusere har jeg nevnt tidligere kan gi artige effekter, men disse bør man bruke med omhu – også her kan du velge størrelse. Malingspannet bruker du når du skal fargelegge et større område med samme farge – her velger du først farge i feltene nederst i menyen.

Et verktøy som kan være aktuelt i noen sammenhenger er kloneverktøy – du tar rett og slett og kopierer deler av bildet inn på andre deler av bildet; her et eksempel hvor jeg har duplisert blomsten tre ganger. Først velger du verktøy og definerer størrelse (over bildet), deretter trykker du ctrl og høyreklikker på det området du skal kopiere – så kan du slippe ctrl-tasten og høyreklikke der du vil lime inn. Dette er ofte brukt for å fjerne ting i bilder – tenk deg f.eks en vegg hvor et område er misfarget; da kan du klikke på et sted utenfor og så duplisere den delen inn over den misfargede delen. Kloning kan du også gjøre hvis du f.eks vil lage en tvilling til deg selv, eller rett og slett kopiere ditt ansikt til alle kropper på familiebildet – humor og fantasi som setter grenser her…

Beskjæring er en viktig funksjon man må kunne – som regel trenger du ikke bruke hele bildet. Ta heller et utsnitt av det som er vesentlig. Hvis du ser på bilde-eksempelet over til venstre vil du se at jeg har beskjært original som du ser litt lenger opp til høyre. Jeg brukte beskjæringsverktøyet for å ta ut en del av bildet – det er samme symbol som du finner igjen i f.eks word. Du trykker symbolet, markerer området du skal beholde og trykker symbolet igjen. Du får opp spørsmål om å bekrefte.

Dersom du gjør endringer som du likevel ikke vil ha går du tilbake ved å trykke ctrl +z eller velger Angre i hovedmenyen Redigera.

I hovedmenyen øverst ligger valgene Arkiv, Redigera, Bild, Lager, Justeringar, Filter, Visa, Språk og Hjälp. Under Arkiv finner du ny, åpne, åpne fra URL, lagre (spara), skriv ut, steng og avslutt – veldig likt fil-meny i f.eks word. Når du velger lagre (spara) får du ulike filvalg du kan lagre som – skal du få ned lagringsstørrelsen bør du lagre som jpg. Jeg lagret en png som en jpg og størrelsen gikk fra over 300 kB til under 30 kB. Under redigera finner du f.eks angre som en nyttig funksjon. For å redusere bildestørrelsen går du i Bild og velger Bildstorlek – husk å huke av beholde proporsjoner ellers blir det fort tull. Lager er det samme som lag eller layers for de som jobber i photoshop. Det betyr at du kan ha flere lag – og lagene kan du ha ulike effekter på. Dette trenger du ikke bry deg med dersom du bare skal gjøre enklere endringer.

Justeringar er et av de nyttige menyvalgene – her kan du f.eks justere lysstyrke og kontrast, bilder har en tendens til å være litt i mørkeste laget. Prøv deg fram og tilbake på glidebryterne til du er fornøyd. Spesielle effekter kan du få ved  bruke valget inverter.

Under filtermenyen finner du en rekke andre effekter – her er det også slik at man må bruke med omhu, det er fort man bruker for mange effekter i ren iver etter å prøve ut…kunsten er å begrense seg i de aller fleste tilfeller, men det kan jo være du er på jakt etter et helt spesielt uttrykk. Noen eksempler finner du under (fra venstre mot høyre: opprinnelig bilde, kaleidoskop og bølger);

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s