Modul 8: Hva gjør en god sjef til en god sjef

Basert på: Harvard business Review «12 Things Good Bosses Belive» (Lenker til en ekstern side.)

Noen sjefer oppfattes som «gode» i betydningen dyktige og respekterte mens andre er «dårlige». Det at man vet hva man kan forvente og også vite at man blir behandlet etter de samme reglene gir en trygghet som ofte blir undervurdert – helt til du møter det motsatte, da ser man hvor bra det egentlig var.

Det er mer enn nok av «bulldosere» der ute, og som glemmer at «mennesket er bedriftens viktigste ressurs». Det å ha et menneskeorientert syn på ledelse er viktig. Det betyr ikke at man skal lage «sosial varmestue» eller ikke sette krav , men rett og slett vanlig ha folkeskikk…det kommer man faktisk ganske langt med. Man må også huske at respekt, tillit og lojalitet er ting som må opparbeides – det er ikke noe som følger med stillinger automatisk.

Gode sjefer tror:

 • Jeg har en feilaktig og ufullstendig forståelse av hvordan det føles å jobbe for meg. Det er sunt å ikke tro at man vet hvordan man er som sjef. Kanskje har de ansatte stor respekt for deg, kanskje ikke – eller kanskje de har det på grunn av frykt. Hvis alle alltid er enige med deg; er det fordi du tar de rette beslutningene eller er det fordi du omgir deg med «nikkedukker».
 • Min suksess – og suksessen til mine ansatte – avhenger i stor grad av å lede i åpenbare og dagligdagse saker, det er ikke noe magisk eller banebrytende ved mine ideer eller metoder. Man må med andre ord ha fokus på hovedvirksomheten, og sørge for at det går bra før man setter i gang andre på andre områder.
 • Å ha ambisiøse og godt definerte mål er viktig, men det kan ikke oppta all tid. Min jobb er å fokusere på de små gevinstene/vinnerne – de som gjør at de ansatte får en liten fremgang hver dag. Skal du spise en elefant er det samme sak: en liten bit om gangen.
 • Min jobb er å være et menneskelig skjold, å beskytte mine ansatte fra distraksjoner, eksterne innblandinger og idioti – ikke minst min egen.
 • En av de viktigste og samtidig vanskeligste delen av jobben er (den fine) balansen mellom å være for pågående og det å ikke være selvsikker nok.
 • Jeg forsøker å være trygg nok til å overbevise de ansatte om at jeg har ansvaret, men ydmyk nok til å innse at jeg ofte kommer til å ta feil. Det er menneskelig å feile – og det er bare den som ikke gjør noe som ikke kommer til å gjøre feil noen gang. Samtidig er det viktig at ansvaret er plassert – og det er en lederoppgave. Et annet viktig poeng er at man har en kultur der man faktisk kan prøve – og feile – ellers vil man aldri få til endringer og progresjon.
 • En av de bestene testene på om jeg utfører godt lederskap og samtidig en test av min organisasjon er svaret på spørsmålet «hva skjer hvis man (de ansatte) gjør en feil?»
 • Innovasjon er avgjørende for alle virksomheter. Min jobb er å oppmuntre de ansatte til å generere og teste ut nye ideer. Samtidig er det min jobb å hjelpe dem med å drepe de dårlige ideene som genereres, det samme med mange av de gode ideene også.
 • Mitt mål er å kjempe som om jeg har rett, og lytte som om jeg tar feil – og lære mine ansatte det samme.
 • Dårlig er mye sterkere enn god – det er viktigere å fjerne det negative enn å fremheve det positive. Samtidig så m man gjøre mer av det som er bra og fokusere mindre på det som er dårlig (som skal reduseres).
 • Hvordan jeg gjør ting er like viktig som det jeg gjør. Lederen må gå foran med et godt eksempel – må være en god rollemodell. Det er selvfølgelig viktig hva man gjør også, men hvordan man gjør ting og hvordan man oppfører seg er helt klart essensielt i hvordan man blir oppfattet.
 • Siden jeg har makt over andre er risikoen stor for at jeg framstår (og opptrer) som en ufølsom tosk – uten å innse det selv.
Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s