Modul 5: Redigeringsverktøy (bilde, video, lyd)

Redigeringsverktøy gjør at man kan endre på bilder, video og lyd for å tilpasse disse bedre til budskapet som skal presenteres. Det har kommet mange app’er og tjenester som er enkle å ta i bruk, også for de yngste elevene. Nesten alle har mulighet til å ta bilder, ta opp videoer og/eller lyd i dag – f.eks. ved å bruke en mobiltelefon. På den måten kan man lett dokumentere og dele innhold – og da er det også viktig å sørge for at man merker filene med gode navn og i et ryddig system slik at de er enkle å finne tilbake til.

Bildefortellinger, collager og video er gode audio-visuelle ressurser som kan støtte læring.

bilkøDet er så mange bilderedigeringsprogrammer tilgjengelig at man er nødt til å finne ett som man lærer seg godt, og som gir ulike muligheter. Noen er nettbaserte, andre må lastes ned – noen er gratis mens andre må man betale for. I den avanserte enden av skalaen har man produkter som Adobe Photoshop, som man må betale for og som gir mange muligheter for å redigere – også i ulike lag. I andre enden av skalaen har man en nett-tjeneste som Pixlr. I mellom disse finnes et utall muligheter – fra å sette på rammer og effekter, fjerne bakgrunner, duplisere eller fjerne elementer i bildet osv. Ofte handler det ikke om å ha avanserte tjenester, men å kunne gjøre enkle endringer – og kunne gjøre dem raskt. Til høyre finner du et enkelt bilde av en bilkø som har blitt manipulert. Øvre venstre er original, øvre høyre har fått justert fokus slik at bakgrunn blir uskarp, nede høyre er i tillegg blitt laget til «gammelt» mens nede venstre viser «nightvision». Det er ikke alltid originalbildet er det beste ut fra hva slags tekst bildet skal illustrere.

Fargemetning og lysstyrke er også funksjoner som kan endre dramatisk på bilder, og det å beskjære bilder er kanskje den funksjonen som kan løfte en presentasjon gjennom at man kun fokuserer på det som er viktig å få fram.

Mange tegner på bildene eller legger på effekter. Mulighetene er mange, men man må hele tiden tenke på hva bildet skal illustrere.

Lydredigering er ikke så vanlig i skolen, men det kanskje mest brukte verktøyet har vært Audacity.

Videoredigering finnes det også mange varianter av, fra enkle løsninger hvor man setter sammen noen bilder – som Photostory  til avanserte løsninger med mange muligheter for redigering. Skal man gjøre opptak av skjerm er Screencast-o-Matic mye brukt av norske lærere. Andre mye brukte tjenester er Jing, Snagit og Camtasia. Et godt tips for å ta skjermbildevideoer er å zoome inn på det som er viktig og fjerne forstyrrende menylinjer, filer osv. Andre trenger ikke se alle dine snarveier, faner osv.

Det er viktig å alltid vurdere hva som skal framheves gjennom å beskjære bilder og kutte ned på videoer og lydfiler. Under ser du bilde av en spurv – og du kan selv vurdere hvilket du mener passer best hvis du skulle lage en presentasjon om spurvefugler (bilde fra Wikipedia Commons, under lisensen CC BY-SA)

spurv

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s