Modul 5: Forskningsverktøy

Verktøy som søkemotorer, sammen med digitale oppslagsverk eller fagspesifikk programvare, er nyttige for å finne informasjon utover det som finnes i lærebøkene. Disse kan gjerne brukes i sammenheng med notatverktøy slik at man får organisert informasjonen man finner. Det viktige er å sette forskningsoppgavene i kontekst slik at man bruker verktøyene for å skape bedre læringsutbytte.

Andre verktøy er ulike typer simuleringer, for eksempel finnes det mange på nettsiden https://phet.colorado.edu/en/simulation/ – hvor også flere er oversatt til norsk og som kan lastes ned. Utfordringen med disse er at da må man kunne åpne denne type filer, mens man ved å bruke de med engelsk tekst også kan åpne dem i html5 i nettleseren. Det finnes også mange andre typer simuleringer og animasjoner for å utforske f.eks. menneskekroppen eller gå ned på cellenivå på organismer.

Ulike spill har utfordringer i forhold til f.eks. fysiske lover, og hvor man må teste ut ulike løsninger for å finne gode svar.

Google Earth kan brukes for å utforske andre land, og bruk gjerne StreetView for å se bilder på gatenivå. Tjenester som World Wide Telescope kan brukes for å utforske verdensrommet. Oculus Rift er en spennende satsing hvor man ved hjelp av 3D-briller opplever en virtuell virkelighet, og hvor man for eksempel kan befinne seg i verdensrommet eller under vann – og vil kunne se seg rundt ved å bevege hodet.

Det finnes mange verktøy med matematisk tilsnitt, som gjør at man kan utforske hva som skjer når man endrer verdier. Regneark kan brukes for å utforske slike scenarier og registrere data, eller man kan bruke verktøy som f.eks. Geogebra – som er mye brukt i norske skoler.

Modelleringsverktøy, som f.eks. Google Sketchup, kan brukes til å lage modeller før de utformes i praksis – slik at man kan forske på ulike designløsninger opp mot en kravspesifikasjon.

Også pollverktøy kan være nyttige i forbindelse med forskning gjennom at man skal innhente informasjon fra større eller mindre brukergrupper. Polleverywhere og SurveyMonkey er mye brukt i skole-Norge.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s