Modul 4: Virus og spam

Presentasjonen under er hentet fra IKTplan.no, og er interaktiv når den brukes som PowerPoint. Nedlastingslenke til PowerPointen finner du her.

Noen ganger hender det at man deler spam og virus uten at man vet om det selv. Dette er et eksempel på deling man helst ikke så skjedde. Det kan skje gjennom at du videresender epost som inneholder skadelige vedlegg eller at du trykker på lenker som gjør at du blir utsatt for virus. Uønskede eposter med reklame av ulikt slag kalles for spam. På de fleste arbeidsplasser vil disse bli fjernet automatisk av spam-filteret. Privat er det viktig at du har installert antivirusprogram og aktivert brannmur, og at du holder programvare oppdatert. Det vil minske risikoen for at du blir rammet. Noen eposter inneholder skadelige vedlegg. De som prøver å lure oss blir stadig mer utspekulerte, og man må derfor være naturlig skeptisk til meldinger og eposter fra mennesker man ikke kjenner eller hvis man får uvante meldinger og eposter fra mennesker man kjenner. Et eksempel på det siste kan være at du få en melding eller epost på engelsk, f.eks. is this you – etterfulgt av en lenke.

Det er to måter man prøver å lure deg på – frykt og belønning.

Frykt er når du får eposter som sier at passordet ditt er endret og at det nye ligger som vedlegg, eposter som sier at kontoen din har blitt hacket og at du må følge vedlagte instruks (alternativt trykke på lenke i eposten) eller at du får epost som tilsynelatende kan være fra politiet, skatteetaten, banken din o.l. hvor du får beskjed om noe «viktig» («selvangivelsen din er feil, du kan bli trukket for mer skatt dersom du ikke…», «vi har registrert uventet aktivitet på din konto…»). Andre meldinger som er vanlige er popup-bokser som f.eks. sier at du har et stort antall problemer på datamaskinen din og at du kan trykke på en knapp for å reparere. Dette fører oftest til at datamaskinen låser seg, og hvor man blir bedt om å betale for å få tilgang igjen.

Belønning handler om å få eposter som forteller at du har vunnet, som spør hvor de skal sende premien eller at du er arving til en formue i utlandet. Slike eposter må slettes umiddelbart, og tøm også mappen «slettede elementer» etterpå. Noe av det verste du kan gjøre i en slik situasjon er å videresende eposten til andre, og risikere at de åpner vedlegget.

På sosiale nettverk hender det også at du blir utsatt for spam og virus, f.eks. gjennom at du får en statusmelding hvor det kan stå «Hahaha, er dette deg» – etterfulgt av en lenke. Trykker man på slike lenker kan det være at noen overtar kontoen din, og at du sender ut eposter og annet til alle på din kontaktliste i tillegg. I slike tilfeller kan problemet løse seg ved at du går inn på kontoen din og endrer passordet. Det kan også være lurt å legge ut en statusmelding som forteller at du har vært utsatt for virus på kontoen – slik at andre ser at du er klar over problemet og at du har gjort noe med det. Som et eksempel kan det fortelles om en politiker på et høyt nivå i et fylke som kom til å trykke på en ondsinnet lenke på Twitter, og som resulterte i at det ble sendt ut eposter – tilsynelatende fra ham – til alle på hans kontaktliste. I eposten stod det «I have had sex with these beautiful ladies» – etterfulgt av en lenke. Han slettet meldingene raskt og endret passordet, men skaden var allerede skjedd.

spamogvirus

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s