Modul 4: Nettvett

Nettvett handler i hovedsak om egen sikkerhet, i forhold til hva man publiserer om seg selv av sensitiv informasjon og hva man kan bli utsatt for av farer som f.eks. ondsinnet programvare. Det første man bør gjøre for å sikre seg selv er derfor å installere antivirus-programvare og sørge for å holde den oppdatert. Flere antivirus-program er gratis å ta i bruk, og flere nettbanker tilbyr sine kunder gratis antivirusprogram. Men selv med slik programvare installert kan man aldri være helt sikker på at man ikke kan bli rammet av ondsinnet programvare (virus).

Brukernavn og passord er neste sikkerhetsnivå, og det å lage «sterke» passord gjør det vanskeligere for andre å få tilgang til dine konti og gjennom disse få tak i sensitive opplysninger.

Identitetstyveri eller å lure til seg brukernavn og passord blir mer og mer utbredt, og det å være naturlig skeptisk er fornuftig. Ingen seriøse aktører vil be om å få f.eks. oppgitt passord eller pinkode via epost eller på nett. Det er stort sett to taktikker som brukes av svindlere; frykt eller belønning. Frykt for at du ikke får tilgang, at datamaskinen er infisert av ondsinnet programvare eller at andre har stjålet din identitet – belønning i form av «du har vunnet» eller «du kan tjene store penger uten stor innsats». Tilbud som er for gode til å virke sanne, er på samme måte som ellers i livet også usanne om de kommer via nett.

Nettvett handler også om hva man sier om seg selv på nett, hva slags «digitalt fotspor» du legger igjen. Slike fotspor kan være personopplysninger du oppgir i forbindelse med å opprette konti for ulike tjenester, hva du publiserer av statusmeldinger, oppdateringer, bilder og videoer, hva du søker etter, hva du trykker «like» på osv. Det digitale fotsporet er omtrent som når kriminaletterforskere kommer til åstedet for en forbrytelse. De leter etter spor for å lage en profil av gjerningspersonen(e). På samme måte vil ditt «digitale fotspor» kunne brukes for å skape en profil av deg.

Ditt «digitale fotspor» gir deg en «sosial identitet» på nett, enten man vil eller ikke – og enten man er tilstede eller ikke. Hvis man ikke finner noe informasjon om deg sier det også noe om deg – betyr det at du sakker akterut i den teknologiske verden, betyr det at du skjuler deg eller betyr det at du er avskåret fra å være på nett (f.eks. gjennom at du har vært dømt til fengselsstraff)? Din «sosiale identitet» er hvordan du framstår for andre som finner informasjon om deg på nett – enten ting du har publisert selv eller ting andre har publisert om deg. Det er ditt ansvar å være kurator for din egen profil, det er du som må sørge for at du viser deg fram slik du ønsker å bli oppfattet av andre. Det å legge ut gode digitale spor er derfor en viktig ferdighet fordi det ofte er på nett andre først blir kjent med deg, og det uten at du nødvendigvis er tilstede selv.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s