Modul 4: Nettikette – presentere seg selv på nett

Hvis du ikke er tilstede og presenterer deg på en god måte vil andre skape sine egne oppfatninger og kanskje spre usannheter om deg. Den beste måten å ha kontroll over hva som framkommer av opplysninger om deg selv er at du er aktiv, f.eks. gjennom at du jevnlig skriver oppdateringer på sosiale medier, at du laster opp bilder og videoer, at du deler presentasjoner, at du kommenterer på avisartikler og blogger eller selv skriver blogginnlegg. Nettsteder hvor du jevnlig har aktivitet er de som vil komme fram som de første resultatene når andre søker etter navnet ditt.

Som nevnt tidligere er ditt brukernavn en måte å presentere seg på, og hva ville du tenkt om du fikk en epost fra «sexy girl», «blond babe» eller «hot lips»? I de fleste sammenhenger er neppe slike brukernavn passende. Det er også en fordel å bruke samme brukernavn overalt, slik at andre kan gjenkjenne deg om det er via eposten eller på sosiale medier.

Å være anonym er ingen fordel, vi har behov for å vite hvem vi samhandler med – det handler både om sikkerhet og om å være kildekritisk – på samme måte som vi oppfører oss ellers i den analoge verden. Vi stoler nødvendigvis ikke på en tilfeldig person vi møter på gata, og det er heller ingen grunn til å gjøre det fordi det skjer på nett. Det er derfor et paradoks at ungdommer i spørreundersøkelser fra EUKidsonline har uttalt at de føler de kan være mer seg selv på nett enn i det virkelige liv.Det handler om å vise seg fra sin beste side, og det er ditt ansvar.

Dersom man publiserer bilde av seg selv bør man tenke gjennom hva slags bilde man har tenkt til å publisere og om det skal være profilbilde eller helfigur. Det er ikke alle bilder som er passende å legge ut på nett, og du må tenke over at kanskje flere enn det du tror har mulighet til å se dem.

Hvor mye skal man fortelle om seg selv på nett? Det er opp til den enkelte, og det er ikke noe lovverk som hindrer oss i å skrive uheldige ting om oss selv – dessverre. Som et eksempel kan nevnes kvinnen i 40-årene, i en liten bygd på Vestlandet, som levde livet mest på Facebook. Der kunne man lese om hennes psykiske problemer, og om mannen som drakk litt for mye. Hun var arbeidsledig og ønsket å komme i jobb. Det var heller sjelden hun ble innkalt til jobbintervju, men når hun først ble det proklamerte hun det høyt og tydelig på Facebook-siden sin. Da fant hun også fram ulike antrekk og ba sine nettvenner om hjelp til å velge hvilket hun skulle bruke på intervjuet. Hun er fortsatt arbeidsledig.

Hva forteller denne historien? Jo, at du blir «googlet» – og at det er her arbeidsgivere og andre ofte får sitt første inntrykk av deg. Kanskje ikke alt du gjør og tenker bør publiseres – av hensyn til din framtid?

En god øvelser er å søke opp seg selv på nett og se hva man finner – og man kan stille seg selv noen spørsmål om egen praksis:

  • Hva sier du om deg selv?
  • Hvilket inntrykk gir du av deg selv i måten du presenterer deg på?
  • Er det greit at venner, familie og ukjente kan lese det du skriver om deg selv?
  • Er det du skriver om deg selv sant eller «pynter» du litt på sannheten?

Hvor går grensen for hva du ikke vil si om deg selv på nett (hvor mye du veier, helseopplysninger, alder, hva du tjener, hvem du liker og misliker, hva du drømmer om, hva du leser, om du trener, seksuell legning, trosretning, annet)?

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s