Modul 4: Lovlig og ulovlig fildeling

De fleste tenker nok på fildeling som noe ulovlig, men det finnes mange areaer også for lovlig fildeling – tilpasset ulike typer fildeling ut fra type filer og målgruppe (hvem man vil dele med). Å bruke sosiale arenaer for å dele innhold er effektivt, kan gi andre inspirasjon og styrke læring.

Noen eksempler på delingsarenaer er YouTube, Slideshare, Instagram, Flickr, wiki, blogger og ulike skylagringstjenester som Google Drive, OneDrive, Dropbox og Box. Innenfor deling kan man også tenke på ulike streamingtjenester, som Spotify og Netflix, men her får man ikke lastet ned – man får bare hørt eller sett innholdet. Slike streamingtjenester, eller strømmetjenester, har blitt så billige etter hvert at etterspørselen etter å laste ned store video- og musikkfiler – enten det er lovlig eller ulovlig – har blitt mindre. I forhold til ulovlig nedlastning av programvare har leverandørene nå begynt å basere seg på skyadministrering, at du abonnerer på disse på samme måte som streamingtjenestene. Det gjør at man ikke lenger installerer på samme måte som tidligere, man får tilgang til funksjonalitet etter hvert som behovet oppstår. Fordelene for deg som bruker er at du alltid har oppdatert versjon av programvaren, for leverandøren er fordelen at man unngår problemet med ulovlig deling av programvare. Du slipper også å bruke lagringsplass på datamaskinen fordi programvaren ligger i nettskya.

Delingsarenaene har gitt oss muligheter for å dele med andre mer effektivt, enten det er bilder fra ferien eller presentasjoner man har laget. På den andre siden må man være mer oppmerksom på opphavs- og bruksrettigheter, både i forhold til hvordan man merker egne verk og hvilke brukerrettigheter man gir fra seg på de ulike delingsarenaene. Hvilke rettigheter man gir fra seg vil man finne på nettstedene, f.eks. merket med «vilkår for bruk av tjenesten», og disse må man godta for å få opprettet en brukerkonto. På YouTube betyr dette f.eks. at du, ved å opprette konto, godtar vilkåret om at du eier det du laster opp og at du har tillatelse til å dele dette med andre. Likevel er det mange eksempler på mennesker som laster opp videoer med opphavsrettsbeskyttet musikk eller ulovlige opptak fra konserter eller hele eller deler av filmer. Dette er ulovlig, og det har vært tilfeller hvor selskaper har saksøkt de som har lastet opp slike videoer. Her fra vilkårene hos YouTube (juli 2014);

7.7 Du samtykker i at Innholdet du sender inn til Tjenesten ikke vil inneholde opphavsrettslig beskyttet materiale tilhørende tredjepart, eller materiale som er underlagt andre eierrettigheter tilhørende tredjepart (herunder personvern- eller publiseringsrettigheter), med mindre du har en formell lisens eller tillatelse fra den rettmessige eieren, eller på annen måte har rettslig adgang, til å publisere det aktuelle materialet og til å gi YouTube slik lisens som angitt i punkt 8.1 nedenfor.

Brukervilkår er derfor viktige å lese, men det er få som leser gjennom – de fleste trykker bare «godta»/ «accept» automatisk, kanskje fordi teksten er vanskelig å forstå og ofte på teknisk engelsk. Brukervilkårene kan gjøre at du gir fra deg rettigheter til ditt eget innhold, f.eks. at leverandør får rett til å bruke det du publiserer uten å spørre deg, på de måter de selv ønsker og uten at du får noe økonomisk vederlag for dette. Her fra YouTubes brukervilkår (juli 2014);

8.1 Når du laster opp eller publiserer Innhold på YouTube, gir du:

  1. til YouTube; en verdensomspennende, ikke-eksklusiv, vederlagsfri, overførbar lisens (med rett til viderelisensiering) til å bruke, reprodusere, distribuere, lage avledede verk av, vise og fremføre Innholdet i forbindelse med levering av Tjenesten og ellers i forbindelse med YouTubes virksomhet, herunder, men ikke begrenset til, for å promotere og videredistribuere deler av eller hele Tjenesten (og avledede verk av denne) i ethvert medieformat [og gjennom alle mediekanaler];
  2. til enhver bruker av Tjenesten; en verdensomspennende, ikke-eksklusiv, vederlagsfri lisens til å få tilgang til ditt Innhold via Tjenesten, og til å bruke, reprodusere, distribuere, lage avledede verk av, vise og fremføre slikt Innhold i den utstrekning det tillates av Tjenestens funksjonalitet og disse Vilkårene.

Når vi skal dele andres innhold kan vi gjøre det i form av å lenke til nettstedet eller bruke embed-funksjonalitet. Embed er for eksempel tilfellet med videoen over og med presentasjoner på noen av de andre sidene – da viser man fram innholdet i en avspiller uten at man behøver å navigere seg til en annen nettside. Embed skaper litt hodebry rent juridisk sett – og her kan du lese en interessant artikkel som omhandler dette.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s