Modul 4: Brukervilkår og personvernerklæring

Vi er vant til at både innhold og tjenester er gratis på nettet, men dette er kun tilsynelatende. Ulike nettsider tilbyr innhold og tjenester gratis mot at brukeren oppgir personlig informasjon. Denne personlige informasjonen brukes i hovedsak for å tilpasse reklamebudskap, og personopplysninger er derfor en handelsvare. Det betyr at vi, som forbrukere, må være oppmerksomme på hvordan våre personopplysninger og andre brukerdata blir benyttet.

Personvernerklæring

Grunnen til at man skal lese og forstå vilkår er for å verne sine egne (person)opplysninger, og dette kan være vanskelig ut fra to hovedårsaker;

  • det er ikke alltid vi har kontroll fordi andre publiserer informasjon om oss (venner, kjente, det offentlige)
  • det er ikke alltid så lett å forstå vilkårene, og ofte er det tredjepartsaktører inne i bildet med andre regler enn leverandøren hvor vi registrerte konto

Personvernerklæringene forteller om hvordan våre persondata blir behandlet, f.eks. hvem som har tilgang til dem, om de blir solgt til andre, hvor lenge de blir lagret osv. Personvernerklæringene finner du gjerne nederst på nettsiden og merket Privat Policy, Terms of  Service,  Betingelser, Personvern og/eller Personvernerklæring o.l.

Personvern og betingelser er gjerne adskilt fordi personvern har med personlige opplysninger og hva man kan bruke dem til/hvordan de blir brukt, mens betingelser gjerne er av mer teknisk karakter – ansvarsfraskrivelse pga nedetid på servere, at man følger lov i forhold til hva man kan laste opp (opphavsrett), ansvarsfraskrivelse hos tjenesteleverandør hvis du gjør noe ulovlig osv.

I registreringsprosessen er det alltid en eller annen form for selvaktivering når man registrerer seg en konto; ofte i form av en avkryssingsboks hvor man skal bekrefte at man har lest og godtatt betingelsene – og først når man har gjort dette får man lov til å gå videre.

Brukervilkår

Når du oppretter en konto på en delingstjeneste bør du lese brukervilkårene. De sier noe om hvilke rettigheter du beholder og hvilke du gir fra deg når du publiserer via tjenesten.

På YouTube betyr dette f.eks. at du, ved å opprette konto, godtar vilkåret om at du eier det du laster opp og at du har tillatelse til å dele dette med andre. Likevel er det mange eksempler på mennesker som laster opp videoer med opphavsrettslig beskyttet musikk, ulovlige opptak fra konserter eller hele eller deler av filmer. Dette er ulovlig, og det har vært tilfeller hvor selskaper har saksøkt de som har lastet opp slike videoer.

Her fra vilkårene hos YouTube (juli 2014); 7.7 Du samtykker i at Innholdet du sender inn til Tjenesten ikke vil inneholde opphavsrettslig beskyttet materiale tilhørende tredjepart, eller materiale som er underlagt andre eierrettigheter tilhørende tredjepart (herunder personvern- eller publiseringsrettigheter), med mindre du har en formell lisens eller tillatelse fra den rettmessige eieren, eller på annen måte har rettslig adgang, til å publisere det aktuelle materialet og til å gi YouTube slik lisens som angitt i punkt 8.1 nedenfor.

Brukervilkår er viktige å lese, men det er få som leser gjennom – de fleste trykker bare «godta»/ «accept» automatisk, kanskje fordi teksten er vanskelig å forstå og ofte på teknisk engelsk. Brukervilkårene kan gjøre at du gir fra deg rettigheter til ditt eget innhold, f.eks. at leverandør får rett til å bruke det du publiserer uten å spørre deg, på de måter de selv ønsker og uten at du får noe økonomisk vederlag for dette.

Her fra YouTubes brukervilkår (juli 2014); 8.1 Når du laster opp eller publiserer Innhold på YouTube, gir du: A. til YouTube; en verdensomspennende, ikke-eksklusiv, vederlagsfri, overførbar lisens (med rett til viderelisensiering) til å bruke, reprodusere, distribuere, lage avledede verk av, vise og fremføre Innholdet i forbindelse med levering av Tjenesten og ellers i forbindelse med YouTubes virksomhet, herunder, men ikke begrenset til, for å promotere og videredistribuere deler av eller hele Tjenesten (og avledede verk av denne) i ethvert medieformat [og gjennom alle mediekanaler]; B. til enhver bruker av Tjenesten; en verdensomspennende, ikke-eksklusiv, vederlagsfri lisens til å få tilgang til ditt Innhold via Tjenesten, og til å bruke, reprodusere, distribuere, lage avledede verk av, vise og fremføre slikt Innhold i den utstrekning det tillates av Tjenestens funksjonalitet og disse Vilkårene.

Et annet eksempel kan være Googles vilkår (desember 2014) når det gjelder innhold du laster opp; Enkelte av tjenestene lar deg laste opp, avgi, lagre, sende inn og motta innhold. Du beholder eierskap til eventuelle åndsrettigheter i innholdet. Det som tilhører deg, forblir kort og godt ditt. Når du laster opp, avgir, lagrer, sender eller mottar innhold til eller via tjenestene, gir du Google (og de vi samarbeider med) en verdensomspennende lisens til å bruke, være vert for, lagre, reprodusere, endre, lage avledede verker av (som f.eks. oversettelser, tilpasninger eller endringer i innholdet slik at det fungerer bedre med tjenestene), kommunisere, publisere, offentlig fremføre, offentlig vise og distribuere innholdet du sender inn. Rettighetene du gir i denne lisensen er for det begrensede formål å drifte, promotere og forbedre tjenestene, og utvikle nye. Denne lisensen fortsetter å gjelde selv om du avslutter bruken av tjenestene.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s