Modul 4: Hva er sosiale medier?

Det finnes mange ulike sosiale medier, og Facebook er kanskje det sosiale mediet som er mest kjent. Andre kjente sosiale medier er Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube og Slideshare – men det finnes tusenvis av slike tjenester. Bruken av sosiale medier har økt kraftig, 3 av 4 nordmenn bruker Facebook, Twitter og lignende tjenester.

Sosiale medier vokser raskere enn noe annet på Internett. Det lastes f.eks. opp 100 timer video på YouTube hvert minutt. Vi er online hele tiden, det endrer også vår oppførsel. Det er vanskelig å komme utenom sosiale medier, du må ta stilling både som privatperson og offentlig ansatt.

Sosiale medier endrer måten man kommuniserer på, og utfordrer tradisjonelle medier. Som brukere opplever vi at det er lett å dele, samarbeide og samhandle. De sosiale mediene gjør at alle har en mulighet til å påvirke samfunnet gjennom å ytre seg offentlig.

Skal man oppsummere noen viktige punkter i forhold til sosiale medier må det være:

 • du må forholde deg til sosiale medier enten du liker det eller ikke, og enten du deltar eller ikke – sannsynligvis blir du og/eller skolen nevnt av andre
 • skaff deg kunnskap om sosiale medier og hvordan de fungerer – prøv selv
 • du må ha en strategi for hvordan du skal være tilstedeværende og hvordan du ønsker å bli oppfattet
 • å være tilstede/bruke sosiale medier aktivt krever ressurser, det må følges opp
 • du trenger ikke bruke alle sosiale medier, finn noen som fungerer for deg og bruk disse – ikke alle sosiale medier er like funksjonelle for ditt behov

Ulike typer sosiale medier

 • Samarbeidsteknologier er tjenester som gjør at vi kan arbeide sammen selv om vi sitter på ulike lokasjoner og arbeider til ulike tider. Eksempler på slike tjenester er wikier, Google Documents og andre typer samskrivingsverktøy.
 • Blogger lar oss publisere selv, og legger til rette for interaksjon med leserne. Blogg kan sammenlignes med en slags forenklet nettavise der forfatteren selv er ansvarlig for innholdet som publiseres, på samme måte som en redaktør i en avis. Flere tilbyr bloggplattformer, og gjennom å tilby ferdige maler kan hvem som helst komme raskt i gang med bloggvirksomhet, også uten å kunne noe om programmering og koding. De mest brukte bloggplattformene er WordPress og Blogger.
 • Innholdssamfunn er tjenester som gjør det mulig for deltakerne å laste opp eget innhold og distribuere dette mer eller mindre åpent. Eksempler på slike nettsteder er bildedelingstjenesten Instagram, videkonalen YouTube og SlideShare, som gjør det mulig å dele Powerpoint-presentasjoner.
 • Sosiale nettverkstjenester, typisk Facebook og LinkedIn.
 • Virtuelle sosiale verdener finner vi for eksempel i Second Life, som kan ses som en parallell verden, hvor vi er representert av en digital figur, en avatar, i vår samhandling med andre deltakere.
 • Nettbaserte dataspill , spesielt i form av massively multiplayer online role-playing games (MMORPG). Eksempler på slike er World of Warcraft og EverQuest

Hvilke tjenester ville du brukt for følgende oppgaver;

deling

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s