Modul 3: Infographics

En infographic er akkurat det som ligger i navnet – en visuell presentasjon av informasjon som gjør at man lettere skal forstå innholdet. Et eksempel er oversikter i forbindelse med valg. Da fargelegger man ofte stolene i Stortinget for å vise hvor mange plasser hvert enkelt parti ser ut til å få. Bruk av ulike typer diagrammer som «kakediagram» eller søyler kan brukes for å erstatte deler av en tekst. En Infographics kan lage informasjonen mer tilgjengelig og underholdende og ikke minst lettere å forstå. En infographic ligger på et høyt nivå på taksonomiskalaen.

Her er noen tips:

  • Vær konsis. Design infographicen rundt et hovedtema.
  • Vær visuell og vær kreativ. Selv om infographics kombinerer tekst og bilder må vektleggingen være å lage en visuelt tiltrekkende grafikk.
  • Vær selvforklarende. Visualiseringen skal forklare dataene nærmest av seg selv.
  • Vær relevant.
  • Vær transparent – oppgi kilder.
  • Vær annerledes. Kakediagrammer og søyler er lette å forstå, men kanskje ikke veldig spennende.
  • Vær nøyaktig. Visualiseringen må presentere data korrekt.
  • Si noe. Infographicen bør ha et budskap, ikke bare være en grafisk framstilling bare for å lage en framstilling.
  • Vær kritisk. Det er ikke alt som egner seg eller trenger en visuell framstilling.
  • La gjerne noen andre vurdere før du publiserer.

Når man arbeider med å lage en infographic krever det i seg selv at man må både finne og bearbeide informasjon, presentere den visuelt og tenke på hvilket publikum man har –og kanskje elevene også synes dette er mer interessant enn å lese faktainformasjon i bok.

Et tips er at informasjon skal være relevant. Det kan bety at den er interessant i forhold til pensum og det kan bety at vi også ønsker så oppdaterte tall som mulig. For å finne slik informasjon kan man bruke worldometers (Lenker til en ekstern side.), en nettside med mye tallmateriale. Her kan du finne tall i tilnærmet sanntid fra hvor mange blir født/dør i dag, hvor mange sykler som er produsert i år, antall aviser sirkulert i dag, hvor mange mobiltelefoner er solgt i dag, epostmeldinger sendt i dag, dyre/fuglearter som er utdødd i år (!) til mat produsert i år, underernærte og overvektige mennesker i verden akkurat nå, globalt energiforbruk i dag, råolje igjen og hvor mye som er pumpet i dag, dødsfall som følge av alkohol og tobakk i år osv.

Annen god statistikk kan du finne på SSB (statistisk sentralbyrå) (Lenker til en ekstern side.) hvor det er mye informasjon som er ordnet tematisk og som også inneholder mye nøkkeltall. Lurer du f.eks på hvor mange norske husholdninger som har tilgang til PC, barn og unges helse, barn og unges lovbrudd, hvor mye avfall som blir produsert og av hvilken type, klima, lønnsnivå, offentlig forbruk osv. Tallene her er litt mer historiske enn de nevnt for worldometers, men skal man lage en framstilling hvor man viser f.eks over tid er dette et ypperlig sted å begynne.

Landinfo.no (Lenker til en ekstern side.) er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon og har mye god informasjon om en rekke land som Norge mottar flykninger, asylsøkere og immigranter fra. På framsiden pr 1. august 2010 lå f.eks en rapport som omhandler Burundi og vold mot kvinner hvor man ser på abort, voldtekt (omfang, oppfølging, holdninger, geografisk fordeling), krisesentre, samlivsformer (tvangsekteskap, aleneboende kvinner, enkers situasjon). De har også mange lenker videre til andre eksterne ressurser.

Statcounter (Lenker til en ekstern side.) gir data som omhandler nettlesere, søkemotorer og sosiale medier – og hvor man også kan laste ned og lagre diagram. For å se noen infographics som omhandler sosiale medier kan du se denne artikkelen hos Mashable (Lenker til en ekstern side.). Tidslinjer er mye brukt i infographics nettopp for å vise utvikling over tid. Skal man ta noe helt annet en teknologi kan man f.eks tenke seg at man lager en infographic som viser f.eks den norske kongerekken og kompletterer den med å finne bilder, våpenskjold, jordbruksredskaper, befolkning på daværende tidspunkt, bekledning osv. Andre gode kilder til inspirasjon kan f.eks. være forskning.no  (Lenker til en ekstern side.)– her kan man gjerne finne mye bakgrunnstoff og også lenker videre hvis man finner et interessant tema man vil jobbe videre med. Et annet nettsted som kan gi inspirasjon er historienet.no (Lenker til en ekstern side.). National Geographic Norge (Lenker til en ekstern side.) har mange gode artikler fra rundt omkring i verden. Howstuffworks (Lenker til en ekstern side.) har en mengde ulike artikler om hvordan ting fungerer.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s