Modul 3: Lisenser

Alt man finner på Internett har en eier, og eieren er den som bestemmer hvordan innholdet skal kunne brukes av andre. En lisens er en måte å merke ulikt innhold på nett slik at andre vet hvordan de kan bruke det de finner, enten det er tekst, videoer, musikk eller andre typer filer.

Mest kjent er kanskje Copyright som enten markeres med at man skriver Copyright og hvem som har den eller markerer den med en stor C i en sirkel ©. Copyright betyr at man ikke har lov til å bruke innholdet uten å få tillatelse av eieren først. Denne tillatelsen må man spørre eksplisitt om, og resultatet kan være at man får lov til å bruke det enten mot et vederlag eller gratis, eller at man ikke får lov til å bruke det i det hele tatt. Det er derimot lovlig å lenke til innholdet, f.eks. fra en blogg eller hjemmeside.

Innhold som ikke er merket med noen lisens må betraktes som om det er merket med Copyright. Mesteparten av det man finner kan man derfor ikke bruke som man vil.

Det finnes mange ulike typer lisenser for fri kultur. Creative Commons tilbyr lisenser som gjør det mulig for forfattere og komponister å tilby hele eller deler av sine verk gratis til ikke-kommersiell bruk og samtidig beholde andre deler av verket som vanlig.

Hvorfor skal man vurdere å merke sine verk med Creative Commons? Hvis hensikten er å spre kunnskap, kultur eller vitenskap må du ta stilling til om du ønsker at andre skal få mulighet til å bruke og eventuelt bearbeide og dele videre det du har publisert. Å bruke Creative Commons gjør at du gir en forhåndstillatelse til bruk, at ikke alle trenger å spørre deg først – slik de er nødt til hvis du bare påberoper vanlig opphavsrett.

Det er totalt 6 lisenser, ut fra et utgangspunkt på fire symboler;

Det er enkelt å skaffe seg en lisens, og det er kostnadsfritt. Man går inn på siden til Creative Commons (lisensvelger) og velger de alternativene som er aktuelt for deg/ditt verk f.eks om andre skal ha lov til å bruke verket, endre det osv. På den måten kan du få gitt verket ditt rettigheter – og gitt alle andre klar beskjed om hvordan de skal forholde seg til det. Det er ikke nødvendig å gå inn på CC og få koden for at verket skal ha en lisens, du kan rett og slett bare skrive i tekst at dette verket har følgende lisens + den lisensen du mener er aktuelt, f.eks. CC BY-SA (Creative Commons-lisens; navngivelse, deles på samme vilkår). På nettsiden til Creative Commons er det mer informasjon, og hjelp til å velge type lisens. En annen type lisens er GNU Free documentation. Denne benyttes primært i Wikipedia-miljøet, og tilsvarer omtrent CC BY-SA.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s