Modul 3: Kommunikasjon

Å bruke teknologi til kommunikasjon er effektivt, og kan spare f.eks. i forhold til reisetid. Det er mange teknologier å velge blant når man skal kommunisere.

Noen kommunikasjonsløsninger er synkrone – de foregår i sanntid – som telefonsamtale og videokonferanse. Andre er asynkrone – man trenger ikke være tilstede samtidig – f.eks. SMS og epost. Man må derfor tenke gjennom hva som er mest hensiktsmessig ut fra behov – skal man f.eks. ha et nettmøte eller sende en epost? Skal man ta en telefon eller bruke chat?

Husk at andre også har en travel hverdag og at du ikke fyller opp andres innboks med unødig informasjon eller setter opp videomøter som ikke har en klar agenda. Ikke glem at noen ganger vil en vanlig samtale eller det å ta en telefon være mer effektivt enn å sende en epost.

Uansett hva slags kommunikasjonsløsning du bruker må du sørge for at mottakeren oppfatter budskapet slik du har ment. Du må derfor tenke over;

  • Hva er målet – hva er det du vil oppnå med det du sier?
  • Hvordan skal jeg være spesifikk i min kommunikasjon for å unngå misforståelser
  • Hvordan vet du at du har nådd målet; hvordan ser ting ut da, hvordan høres det ut, hva føles? (visualiser hvordan kommunikasjonen er i hodet ditt)

Kommunikasjon handler om:

kommunikasjon

Hvordan mottakeren tolker budskapet handler mye om tidligere erfaringer, kunnskap og forventninger. Hvordan kan du tilpasse budskapet til mottakeren? Tenk over:

  • Du kommuniserer alltid – enten du vil det eller ikke
  • Kroppsspråk og stemmebruk er mye viktigere enn de faktiske ordene du bruker
  • Å lytte er viktig, det er derfor vi har to ører og bare en munn

Hva er emoticons?

Ordet kommer av emotions = følelser og icons = bildesymboler. Det vi vanligvis tenker på er “smileys” f.eks et slikt smilefjes og de er gjerne sammensatt av kolon, strek og sluttparantes (smiler)/bokstaven D (ler). Bytter man ut kolon med semikolon symboliserer dette at man blunker. For å vise en som har briller bruker man tallet 8 istedet for kolon. Enkelte bruker kombinasjonen XD for å symbolisere et leende fjes. Man kan få et fjes som er overrasket ved å bruke kolon, strek og tallet 0 (:-0). Smilefjes symbolisert slik er liggende, du kan altså forestille deg dem ved å skakke på hodet. Man kan også være mer verbal; vanligvis ved å uttrykke noe mellom to stjerner, eks *går sakte vekk*.

Vi bruker ofte emoticons i forbindelse med SMS og chat, eller i svært upersonlig epost – og vi bruker slike for å gi uttrykk for et kroppsspråk siden mottaker ikke kan se oss når de mottar meldingen.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s