Modul 3: Å være kildekritisk

Hvor har du det fra? Dette er et godt utgangsspørsmål når man skal jobbe med kildekritikk og kritisk refleksjon. Det handler direkte om hvor man har funnet informasjonen og indirkekte om hvem som står bak informasjonen.

På IKTplan.no vil du finne ulike ressurser og tips til hvordan du kan jobbe med kildekritikk og kritisk refleksjon med dine elever – og en av oppgavene stiller spørsmålet: Hvem stoler du mest på – er det noe som blir sagt av; foreldre, lærere, politikere, popartister, venner, fotballstjerner, politiet, kongen? . En tredjeklasse jobbet med denne oppgaven, gjennom å diskutere og rangere hvem de mente de kunne stole mest på. Lærere og foreldre kom høyt opp, mens fotballstjerner og popartister kom langt ned på lista. Øverst i de fleste gruppene kom kongen, med unntak av en gruppe – der hadde en av elevene sett kongen på TV og det så ut som om han sov. Konklusjonen i den gruppa ble derfor at kanskje kongen ikke fikk med seg alt og følgelig ikke var helt til å stole på.

Det finnes enorme mengder informasjon på Internett, og utfordringene blir større for den enkelte når det gjelder å vurdere om informasjonen man finner er troverdig. Før i tiden kunne man slå opp i et leksikon og finne ett svar, i dag får man tusenvis av treff. I leksikonet var informasjonen skrevet av en fagperson, på Internett er alle redaktører. Det betyr ikke at leksikon nødvendigvis er mer troverdig enn Internett, men hvordan skal vi kunne vurdere den informasjonen vi finner?
De fleste har hørt at vi skal være kildekritiske, men overraskende mange mangler nødvendige ferdigheter. Når man spør hva man skal gjøre svarer de ofte at man skal bruke og sammenligne flere kilder, men de har ingen gode strategier for hvordan dette skal gjøres i praksis. Det kan virke som om «det ser profesjonelt ut» eller «det ser dyrt ut» ofte er måten mange vurderer om en kilde er god eller ikke – og det er en veldig dårlig strategi.
Som nevnt i teksten om søk er personalisering av søketreff en utfordring for kildekritikk fordi man får de svarene som søkemotoren tror man vil ha – basert på søkehistorikk og profil. Det betyr at man i alle fall er nødt til å bruke ulike søkemotorer, gjerne også ulike nettlesere, for å få mulighet til å få ulike typer søkeresultater. Under avansert søk finner man valget «sikkert søk», et søk hvor resultatene ikke er basert på profil og historikk.
Noe av det viktigste er å vite hvem som er forfatter eller som står bak et nettsted. Dette vil man oftest finne i ingress til artikler, nederst på siden (kontaktinformasjon), bak lenker som «om oss» eller «kontakt oss» og i nettleseradressen (URL)/domenenavn. For å finne ut mer om hvem som står bak domenet kan man gjøre whois-oppslag hvor man skriver inn domenenavn for å få mer informasjon om hvem som eier domenet. Det er flere som tilbyr slike tjenester, ofte i kombinasjon med salg av domener. Et eksempel er http://www.whois.net/.
Når det gjelder nettsidene som kommer opp som resultat skal man være kritisk til alle elementer på nettsiden; tekst, grafikk, lenker, simuleringer, animasjoner, videoer osv. Et godt rammeverk å benytte for kildekritikk er TONE.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s