Modul 3: Lag gode presentasjoner

Å lage gode presentasjoner handler ikke om å kunne bruke alle effekter, overganger og animasjoner. En god multimodal tekst skal framheve et budskap, og den skal følge digitale formkrav.

I presentasjonen under får du gode tips til hva du kan tenke på når du lager en presentasjon.

Bruk av fonter

Bokstavtyper, fonter, kan gi ulike assosiasjoner. Noen fonter virker barnslige, andre profesjonelle. Fontene kan brukes for å få fram ulike følelser av teksten, tenk deg f.eks. at du skriver en kriminalhistorie hvor du finner spor i form av en håndskrevet lapp. Da kan man for teksten på lappen bruke en «håndskriftsfont» for å skille den ut fra resten av teksten. Kanskje skriver du om en romanforfatter som skriver på en gammeldags skrivemaskin. Da kan teksten forfatteren skriver og som du gjengir i teksten være i en gammel «skrivemaskinfont». Skal du referere til en gammel dame som skriver handleliste så er teksten kanskje gammeldags og snirklete.

Størrelsen på skriften kan også ha betydning – stor skrift for de som høres godt, og en liten skrift for å antyde en som ikke er så frampå. Å bare bruke store bokstaver antyder en som ROPER UT NOE.

Selv om skrifttypen kan skape mange følelser er hovedregelen at man vanligvis ikke skal bruke mer enn to skrifttyper – en for overskrifter og en for resten av teksten (brødteksten). For mange variasjoner eller for spesielle skrifttyper vil i lengden være slitsomt å lese.

Animering av tekst

Alle har nok sett presentasjoner der teksten kommer flytende inn, hopper rundt og roterer – eller presentasjoner der teksten kommer fram bokstav for bokstav eller ord for ord. Dette er, i de fleste tilfeller, helt feil bruk av tekstanimasjon. Et bedre alternativ er å få fram ett og ett kulepunkt.

En annen effektiv måte å bruke animering av tekst på er hvis man ønsker å framheve enkeltord i teksten – da kan man legge på en animering som gjør disse ordene fetere eller at de får andre farger, f.eks. at de blir stående i fet rød skrift mens resten av teksten står i svart.

Bildebruk

beskjæringNår du bruker bilder skal de framheve et budskap. Det betyr at du både må velge ut bilder du skal bruke, og at du kanskje må redigere dem slik at de støtter teksten best mulig. Sørg for at det du skal vise fram er tydelig, gjerne gjennom å skalere opp eller beskjære bilder. Samtidig må du være oppmerksom på at beskjæring kan endre et bilde totalt, og dersom du bruker et bilde som andre har tatt skal du ta hensyn til hva de ønsket bildet skulle vise. Til høyre ser du et eksempel på beskjæring av et bilde som gir to helt forskjellige uttrykk.

Redigeringsprogram gir muligheter for å legge på ulike typer effekter på bildene, men det må gjøres med omhu. Gjort riktig vil det kunne gi presentasjonen et løft eller få den til å virke mer autentisk. Tenk deg at du skriver en «gammel» tekst, og da vil bilder hvor man enten har endret fra farge til svart/hvitt eller brukt sepiatoner virke mer passende i forhold til teksten. Kanskje du også ønsker å gjøre bildet enda «eldre» ved å legge på effekter som gjør at bildet ser slitt ut.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s