Modul 2: Grafiske organisatorer

bloomsGrafiske organisatorer handler om verktøy, som man kan bruke til å lage produkter hvor man har ulike metoder for å jobbe med informasjon. Det er i hovedsak tre teoretiske retninger som er knyttet til grafiske organisatorer.

  • Kognisjonspsykologisk retning (hvordan påvirker slike verktøy hukommelse/minne)
  • Sosiokulturell retning (stimulerende omgivelser hvor organisatorer kan være en støtte).
  • Konstruktivistisk teori (bruk av «mindtools», teknologistøtte)

Notater handler ofte om en form for lineær tekst, mens grafiske organisatorer gir deg muligheten til å sortere, klassifisere og organisere informasjonen på andre måter – både for å hjelpe til med å se sammenhenger, problemløsning, se relasjoner eller for å skape en oversikt (se et større bilde). Figuren til høyre er Blooms taksonomi, og hvor man kan se at arbeid med grafiske organisatorer kan ligge på alle nivåer av taksonomiskalaen – f.eks. fra enkle tankekart hvor man arbeider med begreper og navngivelse (kunnskap, forståelse) til venndiagrammer, kolonneskjemaer og konseptkart i den øvre (analyse, syntese).

Det er ulike grupper av produkter man kan lage – og man må velge ut fra formålet med å lage en slik grafisk framstilling.

  • Noen prosesser er lineære, som for eksempel en tidslinje. En tidslinje viser typisk en sekvensiell kjede av hendelser eller sorterer hendelser i kronologisk rekkefølge. Et flytskjema hører hjemme i samme kategori, sekvensiell framstilling, hvor steg skal tas i rekkefølge. Man kan også tenke seg en prosess som er syklisk – hvor det ikke er noen markert start eller slutt.
  • Ulike typer kolonneskjemaer eller matriser kan brukes for å sortere og klassifisere informasjon i grupper – både for å arbeide med problemløsning (hva hører sammen med hva) eller for å skape seg en oversikt.
  • Tankekart gjør at man kan drive med idemyldring eller skape strukturer. Et konseptkart handler om å se relasjoner mellom de ulike nodene (stikkordene).
  • Venndiagrammer bruker for å sammenligne og kontrastere elementer.
Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s