Modul 2: Du – en kurator

Det er mange måter å dele innhold på, og deling av kunnskap har vært nøkkelen til menneskets utvikling. Vi ville ikke funnet opp nye ting og skapt revolusjoner hvis det ikke hadde vært for kunnskapsdeling. På mange måter kan man si at tidligere tiders oppdagelsesreisende skapte det første internett, men det var avhengig av hvor raskt en hest kunne løpe eller et skip seile. I dag kan vi hente informasjon raskt og enkelt nesten uansett hvor vi befinner oss.

Kunnskapsdeling skjer på mange arenaer, for eksempel kan man bruke sosiale bokmerker for å vise andre hvilke lenker man sparer på, f.eks. gjennom en tjeneste som Delicious. Andre deler via blogg eller oppdateringer i sosiale medier – og gjennom å bygge nettverk kan man få ta del i hva andre mener er interessant slik at man slipper å finne alt selv.

Som lærer er du en slags kurator for dine elever. Du plukker ut innhold som støtter din undervisning og som du mener elevene vil finne interessant eller nyttig. Det er du som «anbefaler» innholdet – du er en form for kurator. På samme måte kan du bidra til at andre blir oppmerksomme på innhold du finner interessant på nett og er med på å spre kunnskap.

For andre vil det være fint å vite noe om hvorfor du mener at ressurser og lenker du deler er interessante, viktige, informative eller morsomme. Å skrive en kort tekst om hvorfor er derfor nyttig for andre, og kanskje du også viser hvordan du har brukt ressursene, f.eks. i forbindelse med et undervisningsopplegg. Jo mer du kan fortelle hvorfor eller vise hvordan du bruker ressursene i en kontekst, jo mer sannsynlig er det at andre ser på ressursene.

I sin enkleste form kan man kanskje si at det å dele lenker til gode ressurser i sosiale nettverk, f.eks. Facebook eller Twitter, er en form for kuratortjeneste. Du har sett noe innhold som du vil dele med andre, og gjennom å dele går du «god for» ressursens kvalitet. En litt mer avansert form er å bruke tjenester som netvibes, diigo, bitly, pinterest eller scoop.it. Der kan du samle informasjon innenfor ulike temaer, f.eks. innenfor dine fagområder og vise dem fram for andre på en oversiktlig måte.

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s