Modul 2: Andre grafiske organisatorer

Grafiske organisatorer er diagrammer eller illustrasjoner av fakta, ideer og/eller utsagn. Målet er å organisere ideer, strukturere informasjon og se sammenhenger mellom de ulike elementene. Grafiske organisatorer kan hjelpe til med problemløsning og høyere ordens tenking gjennom bearbeiding av informasjon, og kan gjøre det enklere å få et overblikk over innholdet (lettere å huske). Det er ulike varianter av grafiske organisatorer; noen representerer sekvensiell informasjon (eks. tidslinje, flytskjema), et enkelt konsept (eks. vurderingslinje, argumentasjonsrekke) eller flere konsepter (eks. matrise, venndiagram).

tidslinjeTidslinjer er en form for å organisere og systematisere informasjon kronologisk eller sekvensiell (prosess). Det finnes mange varianter av digitale tidslinjer, enten som egne tjenester eller som verktøy i ulike presentasjonsprogram – f.eks. bruke SmartArt (prosess) i PowerPoint. På classtools.com finner du disse to digitale variantene; Tidslinje 1 og Tidslinje 2.

matriseMatriser, som et kolonneskjema, gjør det mulig å sortere informasjon i emner, og kan brukes i mange fag, og kan gi en rask og god oversikt.

Venndiagrammer er fine å bruke for å vise likheter og forskjeller mellom ting. Her er en lenke til digitale venndiagrammer.

venndiagram

Årsak-effekt-diagrammer er en måte å jobbe med hendelser-konsekvenser på.årsakeffekt

Flytskjemaer gir oversikt over gangen i en prosess. Et flytskjema viser informasjon som er seriell, men hvor hvert steg må fullføres i rekkefølge.

flytskjema1

Hierarki er en måte å strukturere i nivåer.hierarki
vurderingslinjeVurderingslinje (kontinuum) Her handler det om å ta standpunkt mellom to ytterpunkter, og bør kunne gjøre rede for hvorfor man tar dette standpunktet.

Fiskebensdiagram er en variant av tankekart, men hvor man strukturerer på en litt annen måte. Her er en lenke til en digital utgave av fiskebensdiagram.

fiskebenArgumentasjonsrekker er en måte å skape struktur for argumenter og konklusjon. Dette kan fint brukes i forhold til å skrive tekstoppgaver også.argumentasjonsrekke

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s