Modul 1: Din digitale praksis – egenrefleksjon

Å utvikle digital kompetanse betyr også å gi flere muligheter for å lære gjennom bruk av IKT. Et mål er å utvikle ferdigheter i å styrke egen læring. På hvilken måte støtter det å ha digital kompetanse dette;
Alle vil få økte IKT-ferdigheter som igjen gir økt forståelse for at teknologi er viktig i utdanningElever og lærere vil kunne fullføre personlige og skolerelaterte oppgaver selvstendig, noe som styrker læring og generell effektivitet på skolenAlle vil aktivt bruke nettsider som hjelper dem med personlige behov, på en selvstendig og selvsikker måteElever og lærere vil velge passende verktøy for å øke egen læring, og dele erfaringer og forståelse – noe som vil skape et effektivt læringssamfunn

 

Spørsmålene under er tenkt som en egenrefleksjon rundt din egen nett-praksis i dag. I løpet av kurset vil vi gå gjennom flere av temaene.

Bruk en søkemotor for å se hva slags søketreff du får når du «googler» navnet ditt.

 •  Er det opplysninger om deg eller noen med samme navn? I så fall – hvordan skal folk skille mellom deg og den/de andre?
 • Hvor mange av sidene som kommer opp i søket er det du som har kontroll over (eks din YouTubekonto, din Facebookside, din Twitterprofil, din LinkedIn-profil, din Slidesharekonto, din Flickrkonto, din blogg osv)?
 • Hva tenker du om hva som kommer fram i søket – er det bra for deg, eller er det dårlig?

Din profil på ulike nettsteder.

 •  Hva slags brukernavn benytter du – og er det et fornuftig brukernavn?
 • Hva slags epostadresse har du – gir den et fornuftig bilde av hvem du er eller er det et «tullenavn»? Kan du bytte, vil du bytte?
 • Hva slags bilde presenterer du deg med – bør du bytte?
 • Hva sier du om deg selv – bør du fjerne, endre, legge til noe?
 • I hvor stor grad har du gjort noe med personverninnstillingene – kan alle se det du gjør eller har du gjort noen avgrensinger?

Din praksis.

 • Hva bruker du de ulike tjenestene til – er det for å holde kontakt med andre (hvem), er det for å vise fram det du kan/har laget, som lagringsplass, for å lære deg noe nytt, annet? I hvilken grad oppfatter du selv dette som nyttig å bruke tid på? Er det du publiserer selv gjennomtenkt?
 • Å ha gode nettverk er viktig – hvor godt er nettverket ditt i dag (hva slags nytte kan du ha av det), og hvordan kan du lage nettverket enda bedre? Hvordan vil du velge ut de som du vil ha i ditt nettverk?
 • Hvor ofte skriver du om mennesker du kjenner på nett eller publiserer bilder av dem? Tenker du over hva du skriver og spør om det er greit å bruke bildene?
 • Hvordan forholder du deg til innhold du finner på nett – er du kritisk og praktiserer du opphavsrett (både i forhold til hva du selv publiserer og hva andre har lagt ut)?

Om framtiden.

Samfunnet blir mer digitalisert, og vi jobber også mye mer globalt. Ofte sier vi at kompetanse som er nødvendig for det 21. århundret – utover ren fagkompetanse – handler om problemløsning (også kreativitet og utforsking), samarbeid og deltakelse (innbefattet kommunikasjon), strategier for livslang læring (blant annet gjennom å bruke teknologi, kunne gjøre gode søk, organisere informasjon, utøve kildekritikk og praktisere opphavsrett), nettvett og nettikette.

 •  Hvor enig er du i at dette er viktig kompetanse for arbeidslivet du skal ut i?
 • I hvor stor grad føler du at skolen utruster deg med disse ferdighetene? Er det skolens ansvar eller er dette noe du må ta ansvar for selv? Hva har du i så fall tenkt til å gjøre med det?

Gå videre til neste side – refleksjon: fokus på eleven

Reklamer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s