Digital dømmekraft

Dømmekraft 1: Grunnleggende sikkerhet


Dersom man legger ut mange personlige opplysninger om seg selv kan andre bygge en falsk profil, og opprette falske konti. Mange bruker bildedelingstjenester og her må man være oppmerksom på at bilder kan være merket med kartposisjon automatisk, og at man manuelt få overstyre denne. Konsekvensen av slik geotagging kan være at andre finner ut hvor du bor, samtidig så kan det være at du ønsker å markere hvor bildet er tatt når du skal vise det fram for andre. Identitetstyveri skjer i stadig større omfang og kan bety lange prosesser for å få identiteten sin tilbake eller falske konti slettet – det er flere som har opplevd at andre har kjøpt varer og opptatt lån i andres navn. Dette har ført til at enkelte ikke har fått oppta lån fordi de har fått betalingsanmerkninger som skyldes slike identitetstyverier, og dette kan være både tid- og pengekrevende å få rettet opp i.

Dømmekraft 2: Digitalt fotspor og sosial identitet


Tilstedeværelse på nett er viktig, og dagens arbeidsgivere «googler» (søker opp) potensielle arbeidstakere for å skaffe seg et inntrykk av hvem personen er og hva han/hun er god på.. Å ansette mennesker er en dyr investering for bedriftene – og da må man prøve å ansette den «riktige». Det man finner på Internett er derfor ofte førsteinntrykket man får av andre, og det å lære seg til å legge igjen gode digitale fotavtrykk kan være helt avgjørende i elevens framtid. Hvis man ikke finner noen «fotavtrykk» vil dette være mer mistenkelig enn det å sette igjen «dårlige» spor (at man legger ut morsomme, uheldige bilder eller at man skriver stygge kommentarer eller forteller om aktiviteter som en arbeidsgiver og andre kanskje ikke burde vite om).

Elever i grunnskolen bør nok ikke gi for mange opplysninger om seg selv, f.eks.ikke fortelle adresse, telefonnummer og epostadresse til fremmede eller publisere disse på Internett. De bør heller ikke fortelle om hvilken skole de går på eller hva slags fritidsaktiviteter de holder på med. I enkelte sammenhenger, f.eks. når de har profil i forbindelse med spill bør de vurdere om de skal ha bilde av seg selv eller om de skal velge et bilde eller tegning som kan illustrere dem (for eksempel bilde av en fotball, en katt osv). Dersom de vil ha foto bør det være av ansikt, ikke helfigur. Dessverre er det mange som tidlig legger ut lettkledde bilder av seg selv fordi de selv synes de ser fine ut – uten å tenke på mulige konsekvenser. De fleste sosiale mediene har en aldersgrense på 13 år – dette skyldes en amerikansk regel som sier at barn under 13 år ikke skal framkomme i søk, noe som vil skje når de oppretter en slik konto.

Dømmekraft 3: Digital mobbing

Dømmekraft 4: Personvern og ytringer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s