Etter å ha ligget brakk ganske lenge har jeg tenkt å børste støvet av bloggen igjen, og skrive om ting som jeg driver med eller som jeg finner interessante. For øyeblikket er jeg nå engasjert av Akademiet privatist nettstudier, og har også noen andre ting jeg skal holde på med framover – men her er så mye uavklart ennå at det får jeg komme tilbake til.
Som en myk oppvarmingsøvelse på å skrive innlegg her igjen vil jeg ta fram noe som jeg er ganske opptatt av: å stille gode spørsmål. Med Fagfornyelsen blir ikke dette mindre aktuelt, og da handler det om å lage de gode spørsmålene.
En ting er å lage spørsmål til (digitale) tester, som også er en øvelse i seg selv i forhold til å lage gode svaralternativer og variere vanskelighetsgraden. Det har jeg skrevet en god del om i IKTpedmooc hos Høgskolen i Østfold. Men det å lage spørsmål til et tema for diskusjon, debatt eller dialog er også krevende. Vær oppmerksom på at det er noen forskjeller i disse begrepene; diskusjoner har ofte et forventet resultat – som å komme fram til en løsning. Diskusjonen handler ofte om å utdype temaer, utveksle meninger, vurdere ideer og konsepter. I en debatt er det ofte to sider (for/mot) og det handler om å finne argumenter og motargumenter for å «vinne» debatten. På den måten fungerer debatt godt i forhold til kritisk tenking fordi man får argumenter fra begge sider. For å finne argumentene kreves det ofte at man må søke etter informasjon, så det styrker også denne kompetansen. I en dialog handler det om samarbeid for å skape bedre forståelse, ikke bare utveksle meninger med hverandre.
Så når du lager spørsmål til bruk i klassen er det noen spørsmål du kan stille deg selv; hva slags type spørsmål lager du mest av? Kan du sortere dem i ulike typer bunker? Hvilke ord bruker du oftest; hva, hvem, hvor, hvilken, når, hvorfor? Stiller du mest faktaspørsmål? Hvilke av spørsmålene du har laget bør du revidere? Er det noen spørsmål det ikke finnes svar på – og er det noen med absolutte (sikre) svar, og hvorfor er du sikker på det? Hvilke av spørsmålene er viktigst (essensielle spørsmål)? Hvilke spørsmål ber om en mening, holdning eller verdier? Vet du hva som er formålet med spørsmålene du har laget – hva skal elevene sitte igjen med? Har du oppfølgingsspørsmål til spørsmålene? Hvilke spørsmål krever at man prøver å forutsi noe?
Tidligere har jeg stilt spørsmålet om læreverk egentlig burde vært skrevet i spørsmålsform – og med endringene som kommer med Fagfornyelsen tror jeg fortsatt at spørsmålet fortsatt er relevant.
Så godt du er tilbake og deler dine refleksjoner 🙏🏻