Å bli bedre til noe [video]

I dag har jeg sett noen Ted-talks, og anbefaler videoen under. Videoen handler om hvordan vi kan bli bedre til noe – uansett hva det er, det handler om å bli litt bevisste om vi er i læringsmodus eller utføringsmodus. Eduardo Briceno sier at vi ofte er mer opptatt av å gjøre ting, å utføre – framfor å lære; å prøve nye ting, å reflektere, å få tilbakemeldinger. Vi er nødt til å forholde oss til begge disse sonene – og det krever f.eks. at man snakker med andre og får innspill, og at man tenker over sin egen praksis. Jeg synes han har noen gode poenger, f.eks. det at man etter å ha begynt i en jobb blir mest opptatt av å utføre – og at det derfor skjer lite innovasjon og progresjon. Å også prøve å bryte ned det man ønsker å utføre godt i mindre enheter, og så øve på dem mener jeg også er en god tanke.

Som et eksempel på det siste kan man f.eks. tenke på sosial kompetanse. Dette er et område jeg mener man ikke kan begynne for tidlig med, og som har et ganske stort fokus i skolen allerede – og som ikke vil få mindre fokus med det fagovergripende temaet Folkehelse og livsmestring. Altfor mange unge sier de ikke er fornøyd med seg selv og mange har ikke venner – og dette er områder det må jobbes med. Så hvordan kan man begynne. Jeg tror f.eks. at det å øve på å si positive ting til hverandre er en god start. Tving elevene til å si positive ting til hverandre daglig, selv om det er til noen de i utgangspunktet ikke liker så godt. Det er mulig å finne noe positivt hos alle. De kan også skrive hva de er fornøyd med hos seg selv – om det er akademiske resultater, hvordan de har oppført seg mot andre osv. Refleksjon er også en viktig faktor – å tenke gjennom hvorfor man gjorde som man gjorde, og hva man eventuelt kunne gjort annerledes. Ofte vil dette kreve at man får input fra andre, og det krever at man både er i stand til å spørre etter og å kunne håndtere tilbakemeldinger. Det krever også noe å gi konstruktive tilbakemeldinger – noe man også må øve på. Man må erfare at det å få tilbakemeldinger, selv om det er (konstruktiv) kritikk, er en del av læringen – å prøve, og å gjøre feil, er en del av læring – og ikke noe som gjør at man er mislykket eller en taper.

Noen har dårlige erfaringer eller håndterer tilbakemeldinger på en dårlig måte. For ikke så lenge siden måtte jeg snakke til en ung mann som er sin egen verste fiende. Han fant f.eks. ut at siden han hadde forsovet seg så reiste han ikke på jobb i det hele tatt – fordi han regnet med å få kjeft fordi han kom for sent. Jeg mener han burde reist, og heller beklaget hendelsen og forstå hvorfor det var så viktig at han kom i tide – og i alle fall ga beskjed. I stedet stikker han hodet i sanden; han reiser ikke, han svarer ikke på telefon eller meldinger – og håper egentlig at det gir seg bare man lar situasjonen være i fred. Han erfarte raskt at så ikke skjedde. I stedet for å ta lærdom viste det seg at han heller var irritert – og årsaken var at en av de andre hadde gitt beskjed om at han hadde kommet for sent en tidligere dag, noe han oppfattet som dårlig gjort – siden vedkommende som ga beskjed også hadde kommet for sent en dag, uten at denne gutten hadde fortalt det videre. Han syntes det derfor var veldig urettferdig at han fikk kjeft, mens en annen ikke fikk det – framfor å forstå at det å møte presis var viktig for jobben som skulle utføres, spesielt siden de alltid jobbet sammen to og to – og at det å komme for sent ikke bare handlet om en selv, men også gikk ut over en annen. Å få korreks av meg i tillegg likte han svært dårlig. Jeg sa til ham; dette er slik du oppfører deg: Du har fått hull i en tann, og vi gir deg beskjed om at du bør gå til tannlegen og få det fikset. Du svarer ja og ha, men reiser likevel ikke. Etter en stund oppdager vi at du har store smerter fordi du har fått tannverk, og vi gir deg et spark i baken for å få deg avgårde til tannlegen slik at du blir kvitt problemet. I stedet for å oppfatte at vi prøver å hjelpe deg er du mer opptatt av å ha fått et spark i baken. Hadde du derimot hørt etter første gang og gjort som du fikk råd om ville det hele vært mye mer smertefritt og mindre kostbart enn hva resultatet faktisk ble.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s