Bruk av resultater på nasjonale prøver

Jeg synes det er interessant å lese artikkelen hvor en professor på Aarhus Universitet mener at man ikke bør ha nasjonale prøver fordi majoriteten av lærerne ikke vet hvordan de skal tolke, og da nødvendigvis også bruk, elevenes resultater. Det er ikke overraskende for meg, jeg har et generelt inntrykk av at man rapporterer resultater for å rapportere – ikke for å endre kurs.

Tidligere har jeg skrevet om andre systemer som brukes for å vurdere elevene, og hvor jeg alltid har understreket at resultatene må brukes til noe – hvis resultatene er svake så må man endre på ting. Jeg synes også det er en utfordring i hvordan man tester, det er ikke alle tester som er like gode – om de så er lokale, nasjonale eller globale.

I artikkelen står det også at mange lærere øver spesifikt for denne type prøver, noe de mener er lite heldig. Jeg forstår ikke helt hva de legger i «- Det, der testes, er nogle meget tekniske færdigheder, som måske i virkeligheden ikke er det vigtigste at undervise eleverne i, siger han.» Det kan bety at det testes mye på faktakunnskap, og ikke på forståelse – men det er bare spekulasjoner fra min side.

Jeg tror ikke at Danmark er særlig annerledes enn Norge, og at man ikke helt vet hvordan man skal fortolke slike data – og kanskje enda mindre bruke dem til å endre på undervisningen når man ser det ikke fungerer. At man bare registrerer hva som er resultater, uten at det fører til tiltak. Å sørge for at man bruke resultatene til noe krever opplæring i fortolkning og at man har noen ideer til hva som skal endres – og det er en lederoppgave å sette dette ut i livet (og så må jeg bare bemerke at jeg har sett flere skrive «sette ut i live», men det har altså en helt annen betydning).

Min mening er derfor at hvis man kartlegger uten å bruke resultatene til noe mer enn som en statusrapport så bør man ikke kartlegge – det er bortkastet tid – og det er fortsatt slik at grisen blir ikke tyngre kun av å bli veid mange ganger, da må det andre tiltak til.

 

 

Reklamer

2 comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s