Bruk av resultater på nasjonale prøver

13.09.16 at 16:40 2 kommentarer

Jeg synes det er interessant å lese artikkelen hvor en professor på Aarhus Universitet mener at man ikke bør ha nasjonale prøver fordi majoriteten av lærerne ikke vet hvordan de skal tolke, og da nødvendigvis også bruk, elevenes resultater. Det er ikke overraskende for meg, jeg har et generelt inntrykk av at man rapporterer resultater for å rapportere – ikke for å endre kurs.

Tidligere har jeg skrevet om andre systemer som brukes for å vurdere elevene, og hvor jeg alltid har understreket at resultatene må brukes til noe – hvis resultatene er svake så må man endre på ting. Jeg synes også det er en utfordring i hvordan man tester, det er ikke alle tester som er like gode – om de så er lokale, nasjonale eller globale.

I artikkelen står det også at mange lærere øver spesifikt for denne type prøver, noe de mener er lite heldig. Jeg forstår ikke helt hva de legger i «- Det, der testes, er nogle meget tekniske færdigheder, som måske i virkeligheden ikke er det vigtigste at undervise eleverne i, siger han.» Det kan bety at det testes mye på faktakunnskap, og ikke på forståelse – men det er bare spekulasjoner fra min side.

Jeg tror ikke at Danmark er særlig annerledes enn Norge, og at man ikke helt vet hvordan man skal fortolke slike data – og kanskje enda mindre bruke dem til å endre på undervisningen når man ser det ikke fungerer. At man bare registrerer hva som er resultater, uten at det fører til tiltak. Å sørge for at man bruke resultatene til noe krever opplæring i fortolkning og at man har noen ideer til hva som skal endres – og det er en lederoppgave å sette dette ut i livet (og så må jeg bare bemerke at jeg har sett flere skrive «sette ut i live», men det har altså en helt annen betydning).

Min mening er derfor at hvis man kartlegger uten å bruke resultatene til noe mer enn som en statusrapport så bør man ikke kartlegge – det er bortkastet tid – og det er fortsatt slik at grisen blir ikke tyngre kun av å bli veid mange ganger, da må det andre tiltak til.

 

 

Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: .

Ut på tur Leker meg med sjangre [undervisningstips]

2 kommentarer Add your own

  • 1. em@iktsenteret.no  |  13.09.16, kl. 18:54

    Veld lenge siden, går det bra ?

    eva

  • 2. evabra  |  14.09.16, kl. 10:05

    Ja, hektisk. Du?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 508,277 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: