Praktisk digital kompetanse på ferietur

pisaDa er jeg tilbake fra ferietur, og med mange nye minner underveis. Det var dessverre ikke til å unngå at det ble noen klisjebilder, som dette fra Pisa, det må bare bli slik iblant. Ellers overraskende å se at Nice, hvor jeg opprinnelig skulle vært samtidig som terroren skjedde der, virket helt vanlig kun en uke etterpå. Kun noen få blomster på promenaden antydet hva som hadde skjedd. Vi reiste med bil og da ser man hvordan teknologien har blitt nærmest uunnværlig når man skal finne fram til nye plasser – selv om jeg har en mistanke om at gps-en tidvis ga oss litt omveier.

Turen har gått gjennom Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Luxembourg, Italia og Østerrike – og da er det heller ikke til å unngå at man blir litt språkforvirret av og til. Støvet måtte pusses litt av fremmedspråkene underveis, og det er overraskende hvor få som snakker noe annet enn sitt morsmål rundt om i Europa. Jeg tok meg i å svare på italiensk i Østerrike når servitøren lurte på noe om lunsjen..

Den praktiske digitale kompetansen handler for eksempel om å kunne ta opp kart og få opp reiserute, det handler om å bruke oversettertjenester og å ta bilder og videoer – som eventuelt kan manipuleres videre og settes sammen til en bok. Men mest overrasket ble jeg nok over min yngste datter som kjapt fant en løsning på en utfordring i Frankrike. Vi skulle spise middag og min eldste datter lurte på om menyen fantes på engelsk. De så litt himmelfalne på henne og ristet på hodet. Menyen var kun på fransk og var skrevet med kritt på tavler som ble plassert ved bordet. Mange av rettene var relativt greie å forstå hva var, men også jeg lurte litt på et par av dem. Det gjaldt for eksempel retten Carre d’Agneau de Sisteron. Jeg fikk tak i servitrisen og spurte på fransk hva dette var – og vi måtte begynne med om det var snakk om fisk eller kjøtt. Det var kjøtt. Så kom spørsmålet om hvilket dyr, og da hun sa «mouton» så jeg på henne og sa «bæ» – hvorpå hun nikket. Jeg forstod derfor at vi snakket om en lammerett. Min yngste var langt foran meg. Hun hadde skrevet inn retten i en søkemotor og gjort bildesøk – og hadde derfor funnet ut akkurat hva slags rett dette var. Smart!

meny

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s