Kort oppsummering etter #Nkul

Som vanlig har jeg vært på NKUL, og som vanlig er det veldig hyggelig. Møte gamle kjente, utveksle informasjon, få tips – og møte nye kjente. Jeg kunne ikke være med på åpningen onsdag fordi jeg var opptatt med annet oppdrag – man skal jo tjene til salt i maten også. Men om man ikke er tilstede så kan man likevel få med seg en god del. På TV2 Skole sin hjemmeside kan du f.eks. se intervjuet med Isaksen: https://www.tv2skole.no/Public

Det første arrangementet jeg derfor var tilstede på var teachmeeten på onsdag kveld. NPED gjorde som vanlig en god jobb, men jeg ble først litt forbauset over den ene premien som Canvas presenterte for vinner av quizz. Det var et lyssverd (lys-sabel), og for meg som har sett Star Wars var jo dette ypperlig – men tenkte at det kanskje ble litt nerdete for mange andre. Da Oddvar sa at «blir du ikke den kuleste læreren med denne pekestokken» – ja, da var jeg solgt. Tydelig ikke alene om det – de neste dagene så jeg lyssverd stikke opp av mang en sekk og veske. Jeg klarte også å skaffe meg ett, jeg bruker jo også Canvas ganske mye  – blant annet til å lage spesialtilpasset kursinnhold. Det er gratis å ta i bruk for enkeltlærere som ønsker å lage noe for sine elever.

Det var ganske så fullt hus på Byscenen under teachmeeten, men dessverre er det ikke så mange som sender inn foredrag som man kunne ønsket. Håper at flere benytter anledningen neste år – det er ikke farlig, bare moro. Selv fikk jeg ikke tatt min 7-minutter i år, men det synes jeg er helt ok – jeg har stått mye på scenen der de siste årene, og godt at andre også slipper til. Jeg fikk derimot holde min 2-minutter – og den er inspirert av en rekke slike lister som finnes på Internett. Utgangspunktet for listene er at man krymper jordas befolkning ned til 100 mennesker, det gir litt perspektiv. Fordi det finnes så mange ulike lister i omløp fant jeg ut at jeg måtte prøve å sikre mine data så godt som mulig. Noen var litt uenige i hvor mange som har tilgang til Internett, og jeg er bare glad hvis tallet mitt er feil – men jeg har basert akkurat den sliden på denne informasjonen: http://pubdocs.worldbank.org/pubdocs/publicdoc/2016/1/155841452690992989/WDR2016MainMessages-ENGLISH-WebRes.pdf – hvor det står følgende; First, the digital divide is still large. Nearly 60 percent of the world’s people are still offline and can’t fully participate in the digital economy

Selve presentasjonen var slik:

Jeg hørte fra noen som hadde hørt på Rothaugen skole at de var superimponert over elevene der, og det er faktisk slik at etter dette skal jeg ha med to delegasjoner med lærere dit til høsten – de ønsket å få inspirasjon. Jeg har hørt elevene derifra snakke tidligere, i flere ulike sammenhenger, og jeg forstod derfor med en gang hvorfor lærerne var imponerte over hva de så.

Oddas elever var også tilstede, og jeg er enig med rektor Sven Olaf at man burde få fram elevstemmene mer – og også legge til rette for at elevene har et tilbud mens de er der. Jeg kan med en gang si at jeg kan godt være «barnevakt» deler av torsdagkvelden hvis jeg er på NKUL neste år. Det tror jeg kan være både artig og lærerikt.

Creaza har fiffet opp inngangssiden, og jeg ser at de har fått mange oppgaver på plass i portalen sin. Synes det er bra å se at norske selskaper holder koken og får til ting. Arild og jeg hadde en lang prat, faktisk så lang at noen lurte på om jeg hadde begynt i selskapet fordi jeg satt så lenge på standen. Jeg har hatt tilgang til Creaza i mange år etter hvert, og synes absolutt at verktøyene gir gode muligheter – og det er jo spesielt tankekart jeg er glad i. Vi diskuterte dette med opplæring, og jeg syntes Arild formulerte det bra når han påpekte at mange av de som er på kurs faktisk bruker nettet ganske mye allerede – til å lese nyheter, epost, være på Facebook, bruke nettbank osv – og det uten å få opplæring i det i det hele tatt. Det er faktisk ganske paradoksalt. Hvorfor er det slik? I etterkant har jeg faktisk spurt flere som sier de er dårlige på data om de gjør disse andre tingene – og de sier ja, og da kan jeg faktisk si at det vi skal holde på med ikke er mer avansert eller vanskelig. Det ligger likevel en slags liten frykt på lur der, er det fordi man er redd for å gjøre feil? Jeg vet ikke, men feiler man så er det også en del av læringsprosessen.

Et tema som var aktuelt på NKUL var relasjoner. Jeg mener også at det er svært viktig. Noe annet jeg synes er viktig er innstilling – jeg tror vi får se mer om fixed og growth mindset framover.

Flere aktører kaster seg inn på LMS-fronten, jeg så opptil flere tilstede som utstillere – Its Learning, Oppad, Skooler og Zokrates er de som først huskes – så hvis det er flere jeg ikke har nevnt så får dere ha meg unnskyldt. De to siste baseres på Office365 – og jeg er jo glad for alle som ser nytten i OneNote som et nav og samhandlingsverktøy.

Klassetrivsel har jeg vært inne og sett på nettsidene til tidligere, uten å gjøre meg noen konklusjoner. Jeg besøkte ikke standen, men hørte faktisk at på en av mine lokale skoler hadde en lærer kartlagt miljøet i klassen på denne måten og blitt ganske overrasket. Ikke alt er nødvendigvis slik det ser ut til med en gang – og læreren hadde også kunnet bruke resultatet av kartleggingen i møter med foreldre. Det viste seg for eksempel at en elev som så ut til å være mye alene faktisk var førstevalget for hvem man ville være sammen med, men at det var eleven selv som ønsket å holde seg litt for seg selv. På den andre siden kan man raskt tolke feil når man ser en gruppe står sammen – det kan være en som ikke får være med, en som bare står ved siden av de andre. Min tanke etterpå var at kanskje dette har noe for seg.

Eneste andre foredrag jeg var involvert i var for naturfagverket for TV2 Skole på fredagen, og vi var svært analoge. Vi har tro på at det å skape elevaktivitet er viktig, så får læreverket være den trygge havnen. Tydelig at våre små «godteposer» med innhold til å lage molekyler og «lungeflaske» var populært – de ble raskt revet bort.

Det siste jeg tenker å nevne er rommet for lek og læring – jeg var forbi noen ganger og det så ut til at det var populært. Noen av lærerne som deltok i «seminarene» ble ganske imponert over elever som lærte bort hvordan man skulle programmere for eksempel Arduino. Jeg tok en liten titt på breakout.edu – og så blir det som vanlig da; jeg har sittet hele pinsen og pønsket på gåter som kan brukes inn i et slikt opplegg – og jeg har lett rundt på nett etter passende hengelåser, usynlig blekk og UV-lys. Jeg tenker at et slikt opplegg må inneholde noe faglig – i tillegg til problemløsning, samarbeid, kommunikasjon og kreativitet – og kommer tilbake til dette dersom jeg klarer å koke sammen et godt plott. En god del ideer er imidlertid underveis kjenner jeg.

Det blir nok NKUL neste år også tenker jeg – kanskje mest på grunn av menneskene jeg møter der.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s