Effekten av globalisering

Jeg må skrive dette ned før det går i glemmeboken, fordi jeg synes det gir et godt bilde av noen utfordringer i det globaliserte samfunnet. Utgangspunktet er filmen «Inequality for all» (2013) – og spørsmålet er; når du kjøper en iPhone (i USA) – hvor havner pengene? Tallene er fra 2013 og ble hentet fra Wall Street Journal.

Svaret er;

  • 34% går til Japan
  • 17% går til Tyskland
  • 13% går til Sør-Korea
  • 6% går til USA (hvor mobilen i dette tilfellet var kjøpt)
  • 3,6% går til Kina
  • 27% går til andre land

Delene settes sammen i Kina, men delene kommer fra andre deler av verden. Det hele handler om å se at det ikke handler om lønnsutgifter og arbeidskraft om man starter opp en bedrift i et land – det handler også om hvilke lands arbeidere som bidrar med hvilke verdier. Hvor firmaets hovedkontor ligger betyr mindre og mindre for økonomien – selv om dette er et amerikansk selskap er det ikke de som tjener mest likevel. Ulike typer teknologi og infrastruktur gjør at produksjon kan bli fordelt over hele verden – og fører til at man produserer der hvor det er billigst.

Disse opplysningene skal før eller senere bli tatt med et oppgavesett om globalisering har jeg tenkt, men foreløpig havner de her så jeg ikke skal glemme det. Kanskje noen andre har tanker for hva dette kan brukes til og hva slags læring det skal medføre?

god sirkelOppdatert; andre ting som er viktige er hvordan ting henger sammen, og under en figur av «en god sirkel». Det blir også pekt på at utdanning er det som har størst betydning for ulikhet – utdanning har løftet mange fattige opp til middelklassen – og land som satser på utdanning har også klart seg best i konkurransen i det globale markedet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s