Effekten av globalisering

03.03.16 at 11:40 Legg igjen en kommentar

Jeg må skrive dette ned før det går i glemmeboken, fordi jeg synes det gir et godt bilde av noen utfordringer i det globaliserte samfunnet. Utgangspunktet er filmen «Inequality for all» (2013) – og spørsmålet er; når du kjøper en iPhone (i USA) – hvor havner pengene? Tallene er fra 2013 og ble hentet fra Wall Street Journal.

Svaret er;

  • 34% går til Japan
  • 17% går til Tyskland
  • 13% går til Sør-Korea
  • 6% går til USA (hvor mobilen i dette tilfellet var kjøpt)
  • 3,6% går til Kina
  • 27% går til andre land

Delene settes sammen i Kina, men delene kommer fra andre deler av verden. Det hele handler om å se at det ikke handler om lønnsutgifter og arbeidskraft om man starter opp en bedrift i et land – det handler også om hvilke lands arbeidere som bidrar med hvilke verdier. Hvor firmaets hovedkontor ligger betyr mindre og mindre for økonomien – selv om dette er et amerikansk selskap er det ikke de som tjener mest likevel. Ulike typer teknologi og infrastruktur gjør at produksjon kan bli fordelt over hele verden – og fører til at man produserer der hvor det er billigst.

Disse opplysningene skal før eller senere bli tatt med et oppgavesett om globalisering har jeg tenkt, men foreløpig havner de her så jeg ikke skal glemme det. Kanskje noen andre har tanker for hva dette kan brukes til og hva slags læring det skal medføre?

god sirkelOppdatert; andre ting som er viktige er hvordan ting henger sammen, og under en figur av «en god sirkel». Det blir også pekt på at utdanning er det som har størst betydning for ulikhet – utdanning har løftet mange fattige opp til middelklassen – og land som satser på utdanning har også klart seg best i konkurransen i det globale markedet.

Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: .

Transportplan – også lokalt? Normer og lover [undervisningstips]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,283 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 318 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 318 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: