Vannavtrykk [video]

Jeg fant denne videoen som ikke er så gammel, og tenkte den fortjente en plass. Den handler om «hvor er vannet» – og som kanskje kan sette noen tanker i sving. Den siste tiden har jeg blitt noe mer opptatt av å lage oppgaver som handler om den globale innbyggeren, og hva slags ansvar vi har – og vann er en ressurs som vi må ta vare på. Jeg har laget ganske mange oppgaver etterhvert som handler om ansvaret vårt for å ivareta jordas ressurser, fra spørsmål om hva vi i Norge bruker vann til daglig (vi bruker ca 200 liter pr person i snitt) til den «skjulte kostnaden» på bomullstøy fra østen (hvor mye vann som brukes for å produsere bomull) – i tillegg til at en slik oppgave også kan ta opp andre etiske problemstillinger som hvilket ansvar vi, som forbrukere, har for dårlige arbeidsvilkår i andre land.  Jeg synes, som jeg skrev om i mitt forslag til ny skolereform, at man må prøve å se et større bilde her – og jobbe tverrfaglig med temaet. Nå om dagen har jeg også laget tekst/oppgaver i historie – og lurer litt på om jordbruksrevolusjonen faktisk ikke var så bra for menneskeheten tross alt.

Filmen Cowspiracy, som jeg har sett på nylig, tar opp et problem med vann som ikke er mye adressert til vanlig. Det handler om at vi får oppfordringer om å bruke mindre vann hjemme, men får lite informasjon om hvor mye vann som kreves for å produsere maten vi spiser. De anslår i filmen at det å produsere en hamburger tilsvarer omtrent 2500 liter vann – så det å dusje kortere eller fikse dryppende kraner betyr lite sammenlignet med alt vannet vi bruker gjennom det vi spiser. Et egg tilsvarer visst 1800 liter vann. Det stilles spørsmål i filmen over hvorfor naturvernorganisasjoner og myndigheter i større grad snakker om bruken av vann i forbindelse med jordbruk og vårt forbruk av slike varer.

Dette med vann og vannressurser er derfor mer komplekst enn vi vanligvis får det framstilt – det samme gjelder forøvrig forurensing. CO2 utslipp fra landbruket overstiger mange ganger det som kommer fra transportindustrien – og for ikke lenge siden hørte jeg noe om hvor mye fly utgjorde, og med tanke på at fly ofte framstilles som stor syndebukk, var det ganske overraskende å høre at flytrafikk bare utgjør ca 2% av utslippene.

Klimaavtale er derfor bra, men kanskje den største forskjellen vil skje hvis vi spiser litt mindre kjøtt. Forrige dagen fikk jeg høre at hvis alle amerikanere spiser ett kjøttmåltid mindre i uka så tilsvarer det at man tar bort 7600000 biler fra veiene. Det er noe å tenke over.

Flere tall om hva ulike varer koster i form av vannbruk: http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s