Vannavtrykk [video]

16.12.15 at 14:40 Legg igjen en kommentar

Jeg fant denne videoen som ikke er så gammel, og tenkte den fortjente en plass. Den handler om «hvor er vannet» – og som kanskje kan sette noen tanker i sving. Den siste tiden har jeg blitt noe mer opptatt av å lage oppgaver som handler om den globale innbyggeren, og hva slags ansvar vi har – og vann er en ressurs som vi må ta vare på. Jeg har laget ganske mange oppgaver etterhvert som handler om ansvaret vårt for å ivareta jordas ressurser, fra spørsmål om hva vi i Norge bruker vann til daglig (vi bruker ca 200 liter pr person i snitt) til den «skjulte kostnaden» på bomullstøy fra østen (hvor mye vann som brukes for å produsere bomull) – i tillegg til at en slik oppgave også kan ta opp andre etiske problemstillinger som hvilket ansvar vi, som forbrukere, har for dårlige arbeidsvilkår i andre land.  Jeg synes, som jeg skrev om i mitt forslag til ny skolereform, at man må prøve å se et større bilde her – og jobbe tverrfaglig med temaet. Nå om dagen har jeg også laget tekst/oppgaver i historie – og lurer litt på om jordbruksrevolusjonen faktisk ikke var så bra for menneskeheten tross alt.

Filmen Cowspiracy, som jeg har sett på nylig, tar opp et problem med vann som ikke er mye adressert til vanlig. Det handler om at vi får oppfordringer om å bruke mindre vann hjemme, men får lite informasjon om hvor mye vann som kreves for å produsere maten vi spiser. De anslår i filmen at det å produsere en hamburger tilsvarer omtrent 2500 liter vann – så det å dusje kortere eller fikse dryppende kraner betyr lite sammenlignet med alt vannet vi bruker gjennom det vi spiser. Et egg tilsvarer visst 1800 liter vann. Det stilles spørsmål i filmen over hvorfor naturvernorganisasjoner og myndigheter i større grad snakker om bruken av vann i forbindelse med jordbruk og vårt forbruk av slike varer.

Dette med vann og vannressurser er derfor mer komplekst enn vi vanligvis får det framstilt – det samme gjelder forøvrig forurensing. CO2 utslipp fra landbruket overstiger mange ganger det som kommer fra transportindustrien – og for ikke lenge siden hørte jeg noe om hvor mye fly utgjorde, og med tanke på at fly ofte framstilles som stor syndebukk, var det ganske overraskende å høre at flytrafikk bare utgjør ca 2% av utslippene.

Klimaavtale er derfor bra, men kanskje den største forskjellen vil skje hvis vi spiser litt mindre kjøtt. Forrige dagen fikk jeg høre at hvis alle amerikanere spiser ett kjøttmåltid mindre i uka så tilsvarer det at man tar bort 7600000 biler fra veiene. Det er noe å tenke over.

Flere tall om hva ulike varer koster i form av vannbruk: http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/

Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: , .

Hva skal være synlig for hvem? Ønsker alle en riktig god jul

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,283 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 318 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 318 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: