Kildekritikk [undervisningsopplegg]

I forbindelse med et medieprosjekt med TV2Skole og Nordahl Grieg vgs holder jeg på med å lage oppgavesett knyttet til temaer som personvern, ytringsfrihet, kildebruk og opphavsrett. Med utgangspunkt i en ide fra elevene på media lagde jeg denne oppgaven – som dere kan få som en liten smakebit på hva som produseres;

canadagooseDu skal kjøpe en julegave til din mor, og du vet at hun ønsker seg en god vinterjakke. Gode vinterjakker er dyre, og du leter derfor rundt på nett etter et godt kjøp. Du blir derfor glad når du finner en nettbutikk som selger Canada Goose jakker med stor rabatt;

http://www.canada-gooseparka.com/canada-goose-kvinner-victoria-parka-svart-p-140.html

 • Hva bør du se etter (sjekke) før du handler i nettbutikker? Bruk evt. lenken til forbrukerombudet under til å finne informasjon.
• Diskuter med en annen om dette er en nettbutikk du ville brukt? Begrunn hvorfor.

Se informasjon fra forbrukerombudet om useriøse nettbutikker:  http://www.forbrukerombudet.no/2012/04/11042251.0

I veiledningen har jeg skrevet følgende kommentarer:

Nettbutikken det vises til her er useriøs, og er oppført på forbrukerombudets sider som en useriøs nettbutikk. På nettstedet vil man f.eks. ikke finne andre kontaktopplysninger enn et skjema – noe som er et varselsignal. Elevene må reflektere over at hvis noe er for godt til å være sant – så er det sannsynligvis ikke sant.

På forbrukerombudet side kan man blant annet lese følgende:

  • Er nettbutikken seriøs? Finner du ingen kontaktinformasjon til selskapet utenom et kontaktskjema bør du være kritisk. EU-lovgivning pålegger nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Mange useriøse nettbutikker har i tillegg dårlig oversatte tekster. Gå derfor raskt innom nettbutikkens «om oss» eller «vilkår» for å se om de er preget av dårlig språk eller automatiske oversettelser. Du kan sjekke hvem som har registrert domenet og hvor de kommer fra på Whois.com.
  • Sjekk andres erfaringer.  Søk på internett etter andres erfaringer med den aktuelle nettbutikken, f.eks. i diskusjonsforum og blogger.
  • Ikke betal på forskudd.  Dette gjelder generelt ved alle kjøp du gjør fra nettet, og spesielt ved kjøp gjennom nettauksjoner eller ukjente nettbutikker.
  • Bruk kredittkort.  Da kan du ha rett etter finansavtaleloven § 54 b til å få refundert pengene fra banken dersom varen ikke blir levert.
  • Sjekk forbrukerombudets liste over useriøse nettbutikker.  Listen er ikke fullstendig, så en butikk som ikke står på listen, er ikke nødvendigvis trygg. Er adressen satt sammen av merkenavnet og norske ord kan nettbutikken være useriøs.
Reklamer

2 comments

  1. Veldig bra – og kreativt får en si. Skole skal være mer enn dannelse og fag; praktisk orientert undervisning kan være en fin adspredelse. Kudos til deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s