IKT-ansvarlig?

19.10.15 at 10:10 Legg igjen en kommentar

what do you want For en tid tilbake møtte jeg en gruppe IKT-ansvarlige fra ulike skoler i en kommune. Det som slo meg var at de først og fremst var opptatt av det tekniske, ikke det pedagogiske – selv om alle også hadde undervisning. Dette fikk meg til å tenke; hva slags rolle tenker de som blir utpekt som IKT-ansvarlige at de har?

Jeg har snakket med flere rundt om i kommune-Norge og har fått noen gode innspill. Noen kaller dem ikke IKT-ansvarlige – det er IT-sjefen som er IKT-ansvarlig, og det ansvaret kan de ikke ta. På skolen er det rektor som er ansvarlig, så hva man kaller funksjonen er vesentlig – også for hva de oppfatter er arbeidsoppgavene. De kalles derfor oftere IKT-pedagoger – og hvor det er pedagogisk bruk av IKT som er rollen, ikke det å være «ikt-vaktmester».

Noen steder har de ansatt det de kaller IKT-servicepersonell i stedet for. Disse skal håndtere oppdateringer og restarting av utstyr, hjelpe til med å resette passord, fjerne krøllet papir i printeren, sørge for at lyspære i prosjektor blir skiftet, ha et utvalg kabler tilgjengelig osv. Tanken med disse er at det tekniske ikke skal være utfordringen for lærerne, lærerne skal jobbe med pedagogikk – og servicepersonellet sørger for at teknikken virker. Noen steder bruker de også lærlinger til slikt arbeid – da blir det dobbel nytte tenker jeg; lærlingene får praksisplass og nok av utfordringer mens lærerne får god støtte og hjelp gjennom at noen andre tar ansvar for at teknologien virker.

Jeg tror det er en veldig god ide å skille rollene på denne måten hvis man skal få effekt ut av teknologisatsingen. I tillegg kreves det selvfølgelig både god infrastruktur, systemarkitektur og at man har utstyr som er egnet – alt basert på hvordan man ønsker skolen skal være og fungere (hva er hensikten med teknologisatsingen).

Dessverre er det ofte slik at de som er IKT-ansvarlige også er de som blir sendt ut på kurs, konferanser og lignende når temaet er pedagogisk IKT-bruk. Det er ikke her de skal være hvis det er teknikken som skal være arbeidsoppgavene – da må man sende IKT-pedagogene i stedet for.

Jeg synes bildet som er hentet fra denne bloggen kanskje kan være beskrivende for de ulike synene man har på teknologi.

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen. Tags: , , , .

En Kahoot knyttet til OD2015 Noe som plutselig kom for en dag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,674 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: