Internett – vår nye huslege – og litt om kildekritikk

Forrige dagen så jeg et program på BBC hvor personer fikk skrive inn symptomer de hadde på en PC for å selvdiagnostisere seg selv, for deretter å gjennomgå en helseundersøkelse av en lege. Hensikten var å finne ut hvor ofte Internett og legen var enige om hva som feilte pasienten, og hvordan de brukte informasjonen de fant på Internett. Riktignok var det en del som hadde funnet riktig diagnose, men andre ganger var det helt feil. En av konklusjonene av dette forsøket var at mange (de aller fleste) ikke var spesielt kildekritiske når de søkte og fant informasjon. De undersøkte ikke hvem som stod bak informasjonen de fant.

Jeg tenkte derfor at jeg skulle lage noen oppgaver i denne retningen, og her er en av dem;

  • Eva har smerter som skyldes rød hud og feber. Hva kan være galt? Søk på Internett etter mulige forklaringer.

I utgangspunktet tenkte jeg meg at dette caset handlet om en som var blitt kraftig solbrent, men ved å legge inn søkeordene «rød hud, smerter, feber» dukket det opp ganske mange andre forslag. Alt fra hjernehinnebetennelse, kjønnssykdommer og smittsomme barnesykdommer til reklame for hudkremer.. Det dukket også opp noen virkelig sjeldne sykdommer i resultatlista.

Dette viser hvordan helt uskyldige tilstander kan tolkes som noe svært alvorlig, i alle fall hvis man er lett hypokondrisk eller ikke er kildekritisk i forhold til hva man finner. Jeg synes at det er litt skremmende at Internett brukes som en huslege på denne måten, og tenker at det kan være lurt å gjøre en slik øvelse med elevene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s