Noe å tenke over?

Hva er det som gjør at man trives på jobb eller skole? Hvorfor er det mange som synes skolen er kjedelig? Det er neppe noe fasitsvar, men kanskje noen av disse punktene kan være noe å tenke over i forhold til dine elever? Det er neppe «breaking news», men alltid godt å stoppe opp og tenke gjennom.

  • Hvor velkommen føler elevene seg når de kommer? Kan du navnene? Vet du hva de drømmer om å oppnå, og lytter du til dem? Får de brukt sine interesser (eller sin pasjon) i skolearbeidet slik at et oppfattes som morsomt og/eller interessant (nå mener ikke jeg at alt skal være moro, bare så det er sagt)? Blir de sett?
  • I hvor stor grad føler de at de oppnår noe med arbeidet sitt – er det slik at prosess også blir sett, ikke bare resultat? Klarer de å se relevansen i det de lærer opp mot den virkelige verden og sin egen framtid?
  • Får de være kreative og utforskende? Lærer de problemløsningsstrategier? Får de lære hvordan de kan støtte egen læring gjennom å f.eks. skrive gode notater, bruke kolonneskjemaer, bruke tankekart, lese- og skrivestrategier for å støtte læring?
  • Får de være med på å planlegge lekser framfor at de blir tildelt lekser?
  • Hvordan lærer de å sette egne mål? Har de lært at å feile er naturlig og noe man kan lære noe av – eller er det slik at de føler seg dumme eller latterliggjort når de feiler?
  • Lærer de seg å reflektere over innhold eller er fokus på å gjengi fakta (noen ganger må det være fokus på fakta, det danner grunnlag for refleksjon)?
  • I hvor stor grad får de ta avgjørelser som handler om egen læring? Hvordan lærer de å ta ansvar for egen læring?
  • Føler de trygghet slik at de kan utvikle sitt potensiale – gjennom samarbeid, gjennom å balansere forventninger mot resultat, hvordan de kan bruke teknologi for å utvide sin horisont og jobbe mer effektivt, gjennom støtte (faglig veiledning, vurdering for læring)?

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s