Noe å tenke over?

19.01.15 at 10:39 Legg igjen en kommentar

Hva er det som gjør at man trives på jobb eller skole? Hvorfor er det mange som synes skolen er kjedelig? Det er neppe noe fasitsvar, men kanskje noen av disse punktene kan være noe å tenke over i forhold til dine elever? Det er neppe «breaking news», men alltid godt å stoppe opp og tenke gjennom.

  • Hvor velkommen føler elevene seg når de kommer? Kan du navnene? Vet du hva de drømmer om å oppnå, og lytter du til dem? Får de brukt sine interesser (eller sin pasjon) i skolearbeidet slik at et oppfattes som morsomt og/eller interessant (nå mener ikke jeg at alt skal være moro, bare så det er sagt)? Blir de sett?
  • I hvor stor grad føler de at de oppnår noe med arbeidet sitt – er det slik at prosess også blir sett, ikke bare resultat? Klarer de å se relevansen i det de lærer opp mot den virkelige verden og sin egen framtid?
  • Får de være kreative og utforskende? Lærer de problemløsningsstrategier? Får de lære hvordan de kan støtte egen læring gjennom å f.eks. skrive gode notater, bruke kolonneskjemaer, bruke tankekart, lese- og skrivestrategier for å støtte læring?
  • Får de være med på å planlegge lekser framfor at de blir tildelt lekser?
  • Hvordan lærer de å sette egne mål? Har de lært at å feile er naturlig og noe man kan lære noe av – eller er det slik at de føler seg dumme eller latterliggjort når de feiler?
  • Lærer de seg å reflektere over innhold eller er fokus på å gjengi fakta (noen ganger må det være fokus på fakta, det danner grunnlag for refleksjon)?
  • I hvor stor grad får de ta avgjørelser som handler om egen læring? Hvordan lærer de å ta ansvar for egen læring?
  • Føler de trygghet slik at de kan utvikle sitt potensiale – gjennom samarbeid, gjennom å balansere forventninger mot resultat, hvordan de kan bruke teknologi for å utvide sin horisont og jobbe mer effektivt, gjennom støtte (faglig veiledning, vurdering for læring)?
Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: .

En liten nyttårsgave fra TV2 Skole Horizon 2015 – sammendrag og noen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,283 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 318 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 318 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: