Skolestart!

Da er skoleåret i gang igjen, og det er på mange måter godt. Jeg har jobbet det meste av sommeren også, men det er noe eget når det begynner å røre på seg igjen ute i skole-Norge. Noe av det jeg har jobbet med i sommer er å skrive tekst til to moduler i MOOC’et Smart læring. Det er gratis å følge dette online-kurset, og du gjør det i ditt eget tempo. Mer informasjon finner du her. Det er flere MOOC’er denne høsten, også fra Høyskolen i Østfold og fra Høgskole i Sør-Trøndelag.

Forrige uke var det mange som hadde planleggingsdager, og jeg hadde full uke med reise – og det ble omtrent 500 lærere på kurs i løpet av uka. Alltid hyggelig å få lov til å komme og snakke om de tingene jeg synes er viktige – og selvfølgelig spesielt hyggelig når man får positive tilbakemeldinger.

Noe av det som slår meg når jeg får slike positive tilbakemeldinger er at vi ikke alltid er så flinke til å ta imot dem. Uttrykket «når en nordmann roser en annen er det ikke godt å si hvem som har det verst» lever i beste velgående. Vi må rett og slett bli flinkere til å kunne ta imot komplimenter. Det andre som slår meg er at når folk forteller meg at de syntes det var et bra foredrag, at de koste seg og at det var interessant – er det ikke slik det bør være med all undervisning? Tenk om dine elever hadde den opplevelsen etter en undervisningstime? Nå er det sikkert mange som opplever det slik, i alle fall i enkelte timer – men det er så positivt når det skjer, både for den som forteller og den som lytter. Og ja, det er stor forskjell på å høre og det å lytte – så er det sagt også.

Som en liten egenrefleksjon etter forrige ukes foredrag forsøkte jeg derfor å bryte ned det jeg hadde sagt selv, og prøve å forstå hva det er som fenger publikum. Jeg tror det er så enkelt som at;

  • jeg har god fagkunnskap om det jeg snakker om, jeg er ikke utrygg på innholdet
  • jeg har et engasjement, en oppriktig interesse, i at vi skal bli flinkere når det gjelder digital kompetanse og er helt overbevist om at dette er viktig kompetanse for alle – både i dag og i framtiden
  • jeg prøver å skape relevans gjennom å fortelle historier fra virkeligheten, hvordan henger dette jeg forteller sammen med hva som skjer i den virkelige verden – jeg prøver å fortelle muligheter og konsekvenser ved å beherske eller ikke beherske det å leve i et digitalisert samfunn. Det kan være økonomiske kostnader fordi ting blir dyrere om du ikke kan gjøre det på nett, det kan være at du ikke får alle rettigheter du har krav på fordi du ikke finner fram til eller klarer å fylle ut elektroniske skjemaer osv. Jeg forteller hvordan man kan jobbe effektivt, men samtidig fortelle hvordan dette kan bli en tidstyv og ineffektivt hvis du ikke har disse ferdighetene. Jeg må prøve å gi noen bilder som man kan kjenne seg igjen i.

Jeg tror faktisk det er så enkelt som dette, og jeg innser jo også at noen kanskje ikke syntes alt var like bra – det handler litt om hva slags ståsted man selv har, og det er slik at man klarer ikke å tilfredsstille alle. Hvis man har mye kompetanse selv kan det fort bli kjedelig å høre repetisjoner, og hvis man er overbevist om at det å drive med teknologi egentlig bare er tull – ja, det skaper heller ikke motivasjon for å lytte (i beste fall hører man bare). Imidlertid ingen sovepute, jeg mener at man skal legge ned arbeid og engasjement i sine framføringer – og innse at man bare må jobbe videre med ting som ikke fungerer så godt. Det er en del av jobben det også.

Jeg er uansett glad for hver lærer som ser et mer nyansert bilde av det å jobbe med teknologi og viktigheten av å jobbe med digital kompetanse og utøve god dømmekraft – og har en god del slike dager plottet inn i kalenderen allerede. Noe av det andre jeg skal jobbe med blir selvfølgelig TV2 Skole, slik jeg pleier, og det er en del implementeringsprosjekter på gang.

For et par uker siden satt jeg i et nettmøte med en skole, og de hadde tenkt til å kjøpe inn en del nettbrett. De lurte på hva jeg syntes om det. Jeg spurte dem «hva skal dette ha ført til av endringer når skoleåret er omme – hva slags visjon har dere med tanke på innkjøpet – hvordan henger dette sammen med skolens overordnede strategi?». De fortalte at dette hadde de ikke tenkt på, og at de så at det kunne være lurt å tenke gjennom dette i forkant. Siden vi satt på nett registrerte jeg at det var ganske tregt og ustabilt. De innrømmet at det ikke var helt bra. Jeg kommenterte derfor at det å putte på enda flere enheter ikke ville gjøre det bedre, og at man da kanskje – i stedet for den motivasjonen man ønsket å oppnå med innkjøpet – ville oppleve at situasjonen ville bli negativ. Tregt og ustabilt nett gjør at arbeidet blir tyngre, ikke lettere – så det er også slike ting man må tenke gjennom når man skal jobbe med implementering.

Noe av det jeg skal være med på nærmeste måneden eller så er Atea Community, for første gang med eget skolespor. Jeg håper at mange har anledning til å være med og få inspirasjon. Selv er jeg ikke med på alle, men andre som skal snakke er f.eks. Arne Krokan og Erik Westrum. Dagene som er satt opp er;

– Bodø 19. september
– Tromsø 22. september
– Trondheim 30. september
– Ålesund 03. oktober
– Bergen 16. oktober
– Haugesund 21. oktober
– Stavanger 24. oktober
– Kristiansand 30. oktober
– Oslo 06. november

 Mer informasjon og påmelding til disse dagene.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s