Hva er godt lederskap?

24.05.14 at 23:25 Legg igjen en kommentar

I dag har jeg sett på en TED-video om lederskap, og jeg syntes den var såpass interessant at jeg ønsket å vise den her på bloggen også. Simon Sinek tar opp noen viktige punkter; f.eks. hvorfor man i det militære gir honnør til de som med fare for eget liv redder de som har fått en kniv i ryggen, samtidig som man i næringslivet gir bonuser til de som gjerne stikker kniven i andres rygg (litt fritt oversatt analogi). Før i tiden opplevde man trygghet og tillit i klanen, man var sikker på at man kunne sove trygt fordi noen andre holdt utkikk etter farer som kunne true. I dag er det slik i mange bedrifter at faren er på innsiden, ikke på utsiden, og man må bruke tiden på å verne seg selv mot sine kollegaer framfor at man føler tillit. I bedrifter hvor man føler seg trygg vil utrolige ting kunne skje fordi man er opptatt av å hjelpe hverandre og gjøre hverandre gode, man trenger ikke bruke kreftene på å sikre ryggen eller bare tenke på å mele sin egen kake. Simon Sinek forteller om bedriftslederen som sa; får du en jobb hos oss kan du ikke få sparken selv om du ikke oppnår dine mål. Da skal du heller få hjelp til å nå dem. Han ønsket at de skulle føle trygghet. Jeg liker tanken på en slik kultur, selv om man alltid har utfordringer med at det kan bli en sosial varmestue. Det krever selvfølgelig at man har gode mekanismer for å lede mennesker i riktig retning og at alle må føle sitt ansvar for å bidra. Jeg tror det er mulig å få til.

Jeg liker tankene som Simon Sinek tar opp fordi jeg også har sett eksempler på de som ikke gjør noe av frykt for å bli tatt i å gjøre noe feil. De verner ryggen sin, og det er lite produktivt for bedriften. Jeg har sett mennesker som omtrent har gått over lik for å fremme sine egne interesser. Men jeg har også sett mennesker som er opptatt av å gjøre andre gode, som ønsker å bidra, som er engasjerte. Dessverre er det ikke alltid lederen på toppen ser dette og anerkjenner jobben de gjør – noe som fort kan føre til følelse av urettferdighet. Jeg liker tanken på et arbeidsliv som ikke er kynisk, det må jeg bare si. Takk og pris jobber jeg med flere som ønsker å få til noe, gjøre hverandre gode – det skaper tillit og trygghet og gjør at vi kan få til mye sammen. Det skaper også motivasjon. I klasserommet er det samme sak; hvis du ikke er sikker på at læreren vil deg godt skaper det ikke akkurat optimale forhold for læring. Det handler om lederskap, og det handler om å utvikle en god kultur – noe som for øvrig er en av mine kjepphester.

 

Advertisements

Entry filed under: læring, Organisasjonskunnskap. Tags: , , .

Når skal (lærings)portaler/plattformer støtte læringen? Hva mangler i ditt prosjekt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 508,497 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: