Alt du avslører om deg selv på nett

13.04.14 at 12:34 5 kommentarer

Jeg har lest en rapport fra Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America som kanskje ikke var direkte overraskende, men interessant nok – kanskje spesielt i forhold til diskusjonen som har gått om datalagringsdirektivet, og at man mener det er en inngripen i privatlivet. Samtidig vet vi at det samles inn informasjon om oss på nett, men vi har kanskje ikke sett hele rekkevidden av dette. Nå opplever vi å få personaliserte søk og målrettet reklame, men hva mer klarer de å finne ut – selv om vi ikke sier det direkte?

En historie jeg hørte om (mens jeg så en Ted-video) var om  den 15-årige jenta som fikk tilbud om bleier og annet baby-utstyr – og det var 2 uker før hun fortalte foreldrene at hun var gravid. Hvordan kunne da leverandørene vite om det? Hun hadde ikke skrevet om det på nett, hun hadde ikke kjøpt typisk baby-utstyr – men de trakk konklusjon ut fra forhold som at hun hadde kjøpt mer vitaminer og en veske som var stor nok til også å romme bleier.

Det handler derfor om både informasjon som samles inn direkte om oss, men også om hvilke andre konklusjoner man kan trekke ut fra det man ser. Hva du trykker «likes» på, hva slags musikk du har i spillelistene, type bilder du laster opp, hva du skriver i blogg – alt kan være med på å gi mer informasjon om deg enn du egentlig hadde tenkt til å gi. Hvem vennene dine er sier også mye,, f.eks. om din intelligens. Ideen er at smarte mennesker følger smarte mennesker, og måten man definerer hva som er smart handler f.eks. om hva man skriver og hvordan man skriver det. Seksuell legning mener de også kan tolkes ut fra hva man trykker «likes» på – selv uten at det man trykker på er direkte relatert. Man leser på en måte mellom linjene.

Det er som sagt ikke så overraskende som sådan, vi har sett det før i IRL også. Hvor du bor, hvordan du bor og hvem du omgås sier mye om deg selv i de fleste tilfeller – utover akkurat de bokstavelige tolkningene av dette. Det er ikke annerledes på nett, men vi er ikke så oppmerksomme på det til dagen – selv om vi ofte er bekymret generelt for hva informasjonen om oss kan brukes til. Så tenk over hva du trykker «likes» på, hvem du har i nettverket og hva/hvordan du skriver ting på nett – og hvis du lurer på hva andre tenker at du er interessert i; tenk gjennom hva du har søkt etter på Google de siste ukene – der finner du sannsyligvis din pasjon.

Advertisements

Entry filed under: web2.0. Tags: , .

Fra opplysing til oppstandelse Strekke seg ut

5 kommentarer Add your own

 • 1. themanmanman  |  13.04.14, kl. 13:59

  God referanse på denne tematikkern er: «Programmer – eller bli progammert!

  Douglas Rushkoff: http://www.rushkoff.com/

  Hilsen Lage «skriver-og-må-snakke-med-deg-senere-når-noe-er-gjort» Myrberget

 • 2. Ragnvald H-Larsen (@romerike)  |  13.04.14, kl. 15:21

  Se her kan du se alt jeg gjør hele dagen. Programmet heter Moves og lastes ned som en app. En liiiiiten detalj er at gjennom en ørliten kode kan hvem som helst følge med på alt du gjør ( kun 1,5 timer etter at du har gjort det…) eneste som mangler er bilder – så nyt og følg med på https://tejen.net/sub/moveswebtrack/?code=8Qlf8Q3JFfIILCPpTH_UYzlBodc1MqY01I138WTSTlU1peVRkJJPBOG5nRiS39yP#map

 • 3. Ragnvald H-Larsen (@romerike)  |  13.04.14, kl. 15:23

  så advarselen er…. det som kan se ut som et uskyldig treningsprogram kan være akkurat det spionprogrammet som en sjalu kone trenger…..

 • 4. evabra  |  13.04.14, kl. 17:12

  Ja, storebror ser deg – det er helt klart 🙂

 • 5. Hva skal være synlig for hvem? | Eva 2.0  |  15.12.15, kl. 11:47

  […] Uheldige episoder som folk har oppdaget har f.eks. vært at de har fått økte forsikringspremier, ikke fått jobb, nedsatt kreditt eller nektet lån. Noen av disse episodene skyldes ikke nødvendigvis den enkelte, det handler også om at man bruker algoritmer av typen; mennesker som handlet på disse stedene har ofte problemer med å betale regningene sine – og derfor kan du, selv med god økonomi, også risikere at kredittverdigheten din blir vurdert ned fordi du også handlet her. Se også innlegget; Alt du avslører om deg selv på nett […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

 • 509,674 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: