Alt du avslører om deg selv på nett

Jeg har lest en rapport fra Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America som kanskje ikke var direkte overraskende, men interessant nok – kanskje spesielt i forhold til diskusjonen som har gått om datalagringsdirektivet, og at man mener det er en inngripen i privatlivet. Samtidig vet vi at det samles inn informasjon om oss på nett, men vi har kanskje ikke sett hele rekkevidden av dette. Nå opplever vi å få personaliserte søk og målrettet reklame, men hva mer klarer de å finne ut – selv om vi ikke sier det direkte?

En historie jeg hørte om (mens jeg så en Ted-video) var om  den 15-årige jenta som fikk tilbud om bleier og annet baby-utstyr – og det var 2 uker før hun fortalte foreldrene at hun var gravid. Hvordan kunne da leverandørene vite om det? Hun hadde ikke skrevet om det på nett, hun hadde ikke kjøpt typisk baby-utstyr – men de trakk konklusjon ut fra forhold som at hun hadde kjøpt mer vitaminer og en veske som var stor nok til også å romme bleier.

Det handler derfor om både informasjon som samles inn direkte om oss, men også om hvilke andre konklusjoner man kan trekke ut fra det man ser. Hva du trykker «likes» på, hva slags musikk du har i spillelistene, type bilder du laster opp, hva du skriver i blogg – alt kan være med på å gi mer informasjon om deg enn du egentlig hadde tenkt til å gi. Hvem vennene dine er sier også mye,, f.eks. om din intelligens. Ideen er at smarte mennesker følger smarte mennesker, og måten man definerer hva som er smart handler f.eks. om hva man skriver og hvordan man skriver det. Seksuell legning mener de også kan tolkes ut fra hva man trykker «likes» på – selv uten at det man trykker på er direkte relatert. Man leser på en måte mellom linjene.

Det er som sagt ikke så overraskende som sådan, vi har sett det før i IRL også. Hvor du bor, hvordan du bor og hvem du omgås sier mye om deg selv i de fleste tilfeller – utover akkurat de bokstavelige tolkningene av dette. Det er ikke annerledes på nett, men vi er ikke så oppmerksomme på det til dagen – selv om vi ofte er bekymret generelt for hva informasjonen om oss kan brukes til. Så tenk over hva du trykker «likes» på, hvem du har i nettverket og hva/hvordan du skriver ting på nett – og hvis du lurer på hva andre tenker at du er interessert i; tenk gjennom hva du har søkt etter på Google de siste ukene – der finner du sannsyligvis din pasjon.

Reklamer

5 comments

  1. God referanse på denne tematikkern er: «Programmer – eller bli progammert!

    Douglas Rushkoff: http://www.rushkoff.com/

    Hilsen Lage «skriver-og-må-snakke-med-deg-senere-når-noe-er-gjort» Myrberget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s