Hvor avkledd skal man være på nett?

Nei, det handler ikke om bilder med mer eller mindre klær i dag – det har jeg skrevet om før. Det jeg tenker på i dag er hvor mye ønsker du å blottstille av dine interesser og preferanser for at tjenesteleverandørene skal gi deg tilpasset informasjon.

Mange tjenester gjør at man kan få innhold som tjenesteleverandøren tilpasser til din profil – og tjenestene blir mer og mer sofistikerte. Jeg tenker på det litt som skreddersøm; du kan gå ut i butikken og se deg om – kjenne litt på det ene og litt på det andre, kanskje prøve noe på. Noe liker du bra, noe mindre. Størrelsene er stort sett standardiserte, men man finner noe som passer slik omtrentlig i de fleste tilfeller. Kanskje må du gjøre egne tilpassinger (legge opp bukser). Går du til skredderen kan du få klær som er sydd akkurat for deg, men da må du også finne deg i å oppgi en god del vitale mål. Hvor langt strekker grensa seg for å oppgi dine «vitale mål» på nett? Jo mer du oppgir, jo mer tilpasset kan du få innholdet.

I utgangspunktet virker det jo unektelig som en god ide å få skreddersøm, men så tenker jeg at jeg kanskje da ikke får så mange nye ideer – hvis ikke skredderen er svært god og service-minded. Kanskje han har et begrenset antall modeller og stoffer å ta utgangspunkt i? Kanskje han ikke følger med i hva som skjer av trender? Kanskje han bare syr i blått fordi jeg vanligvis går i blått – selv om jeg av og til kanskje hadde trengt å fornye meg? Kanskje jeg ikke oppdager nye modeller eller stoffer som ville passet meg bedre – bare fordi jeg følger vanen?

Jeg har ikke helt bestemt meg ennå for om jeg mener det er mest bra eller mest dårlig – men jeg heller til det første. Det viktige er i alle fall å ha et reflektert forhold til hva man oppgir og til hvem.

Reklamer

3 comments

  1. Oppgir og oppgir, jeg overraskes av til av hva YouTube anbefaler meg. Alt hva jeg har sett på blir registrert og analysert og oftest får jeg bra skreddersøm, men noen ganger blir jeg svært overrasket, men det kan være en tilfeldighet.

    Jeg venter på kroppsskanning før en går inn i klesbutikken, så en kan bli ledet bort fra stativet med på slim-fit-skjorter.

  2. Hehe – en god analogi. Jeg har oppdaget at min profil tydeligvis er (mann, ugift, komplekser) og får derfor tilpasset innhold i forhold til det – så hva skal man si. Ikke alltid teknologien er overlegen tydeligvis 🙂

  3. Når nettbutikkene foreslår varer bygd på våre tilligere kjøp og andre kunder som kjøpte samme vare, så er det jo kanskje nyttig. Men samtidig forsterkes gamle interesser. Amazon har vistnok lagt til en randomfunksjon så det skal være mulig å få anbefalinger fra andre interesseområder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s