Vet du hva plagiering er? [iktplan]

I dag starter jeg med 10. trinn – og før/ettertest for søkestrategier og kildebruk (tilegne og behandle). Det er mange som trenger ferdigheter i å organisere informasjon og vite noe om hvordan man kan dele den med andre. Det er også mange som, spesielt på vgs og i høyere utdanning, som blir tatt for plagiering – ofte er det egentlig ikke et forsøk på juks, men et utslag av dårlig akademisk praksis, de vet ikke hvordan de skal sitere, referere og lage kildelister. Noe av det som er viktig å få fram her er at hensikten er å kunne skille mellom hva som er elevens eget arbeid og hva som er andres arbeid – ikke at det er en sjekk av at de ikke jukser. Du kan jo prøve deg selv på casene som ligger som siste slide i presentasjonen og se om du føler deg på trygg grunn; for eksempel om det er plagiering dersom du har skrevet ned det læreren sier i timen og så bruker disse notatene i din besvarelse (og føler du deg ikke helt trygg bør du kanskje mitt tidligere blogginnlegg). Ferdigheter og kompetanse er tenkt slik

Ferdigheter:

 • Kunne vise til kilder på en slik måte at kilden er gjenfinnbar (i enkleste form fotnote i tekst og liste over nettadresser bakerst eller nettadressen i fotnoten)
 • Kjenne til noen metoder for å lagre bokmerker i skya (sosial bokmerking)
 • Søke informasjon etter filtype, lisens og dato
 • Bruk av boolske operatører
 • Kjenne til begrepet plagiering

Kompetanse:

 •  Forklare hvorfor personalisering av søketreff er en utfordring for kildekritikk
 •  Forklare hvorfor det er viktig å henvise til kilder i eget arbeid
 •  Forklare fordeler og ulemper med sosial bokmerking
 •  Anvende rammeverket TONE i arbeid med kilder i alle fag
Reklamer

2 comments

 1. Viktig arbeid du driver med, ser jeg! Du har nok rett i at det ofte handler om at man ikke er trent nok i å bruke andres tekst og samtidig skrive sin egen. Ikke alle mine på vg3 føler seg trygge på dette.

 2. Ja, dessverre tror jeg nok at mye skyldes dårlig akademisk praksis framfor bevisst juks i mange plagiatsaker – så å lære seg hvordan og ikke minst forstå hvorfor er en viktig del av den digitale kompetansen Håper dine VG3-elever kan ha nytte av presentasjonen jeg viser til i innlegget (den om sitering, referering og kildeliste)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s