(Refleksjons)spørsmål #3 Hvor blir det av filene du sletter?

03.01.14 at 00:27 Legg igjen en kommentar

Litt bort fra fargepaletten i dag, og over på noe mer teknisk – nemlig hvor blir det av filene du sletter på datamaskinen?

Kanskje har du ikke tenkt så nøye over det, du trykker slett og tømmer søppelbøtta med jevne mellomrom – samtidig som du hører at man kan gjenopprette data som er slettet. Hvordan er det mulig? Forklaringen på dette er at når du sletter data så slettes egentlig ikke dataene, men referansen til dem fjernes og oppfattes derfor av operativsystemet som borte. Etter hvert vil lagring av nye data overskrive området hvor disse filene ligger, og resultatet vil være at disse filene blir korrupte (at de ikke kan leses som før eller hvis det er programvare så vil den bli ubrukbar). Selv om man formaterer disken (sletter alt innhold) kan man være sikker på at gamle data faktisk blir borte. Enkelte bruker derfor programvare som skriver inn meningsløs kode over disse områdene for å sikre at ingen skal kunne få tak i det som står der (man må ha spesiell programvare for dette). Nå er det også slik at dersom man har publisert noe på nett så kan man i alle fall ikke være sikker på at det blir borte igjen.

Før var vi nok mer opptatt av å slette innhold fordi lagringskapasiteten var så liten, men i dag lagrer vi nok alt for mye – bare fordi vi kan. Man kan derfor tenke litt over hvor mye man lagrer og hvorfor – det er en del av den digitale kompetansen det også. Ikke bare produsere og lagre, men også foreta noen oppryddinger i blant – og ikke bare på egen harddisk, det ligger også mye som kan slettes ute på Internett. Der er det et søppelberg av unyttig informasjon som ligger lagret – og noe av det er nok også mitt tenker jeg.

Hva med å snakke noe om hvor mye datatrafikk ulike typer kommunikasjon utgjør – her noen gjennomsnittlige tall:

1 epost, kun tekst (35KB), 1 oppdatering på sosiale medier (250KB), 1 nedlasting av app/spill/sang (4MB), 1 minutt streaming av musikk (1MB), 1 minutt streaming av standard video (3MB)

Selv om man tenker at dette er miljøvennlig så kan man jo diskutere dette også – er det virkelig det, og hva skal man sammenligne det med? Et tall jeg fant for en stund siden, og som jeg på ingen måte skal gå god for, er at en tweet på 140 tegn gir et utslipp på 0.02 g av CO2 i atmosfæren – hvis man ganger dette opp med alle tweets som blir sendt på en dag utgjør da dette visstnok 1 tonn CO2 hver dag (kilde: http://www.greendatacenternews.org/articles/share/79436/).

Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: , .

IKTplan før/ettertest søk (etter 2.trinn) Før/ettertest dømmekraft 2.trinn [iktplan]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,674 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: