(Refleksjons)spørsmål #3 Hvor blir det av filene du sletter?

Litt bort fra fargepaletten i dag, og over på noe mer teknisk – nemlig hvor blir det av filene du sletter på datamaskinen?

Kanskje har du ikke tenkt så nøye over det, du trykker slett og tømmer søppelbøtta med jevne mellomrom – samtidig som du hører at man kan gjenopprette data som er slettet. Hvordan er det mulig? Forklaringen på dette er at når du sletter data så slettes egentlig ikke dataene, men referansen til dem fjernes og oppfattes derfor av operativsystemet som borte. Etter hvert vil lagring av nye data overskrive området hvor disse filene ligger, og resultatet vil være at disse filene blir korrupte (at de ikke kan leses som før eller hvis det er programvare så vil den bli ubrukbar). Selv om man formaterer disken (sletter alt innhold) kan man være sikker på at gamle data faktisk blir borte. Enkelte bruker derfor programvare som skriver inn meningsløs kode over disse områdene for å sikre at ingen skal kunne få tak i det som står der (man må ha spesiell programvare for dette). Nå er det også slik at dersom man har publisert noe på nett så kan man i alle fall ikke være sikker på at det blir borte igjen.

Før var vi nok mer opptatt av å slette innhold fordi lagringskapasiteten var så liten, men i dag lagrer vi nok alt for mye – bare fordi vi kan. Man kan derfor tenke litt over hvor mye man lagrer og hvorfor – det er en del av den digitale kompetansen det også. Ikke bare produsere og lagre, men også foreta noen oppryddinger i blant – og ikke bare på egen harddisk, det ligger også mye som kan slettes ute på Internett. Der er det et søppelberg av unyttig informasjon som ligger lagret – og noe av det er nok også mitt tenker jeg.

Hva med å snakke noe om hvor mye datatrafikk ulike typer kommunikasjon utgjør – her noen gjennomsnittlige tall:

1 epost, kun tekst (35KB), 1 oppdatering på sosiale medier (250KB), 1 nedlasting av app/spill/sang (4MB), 1 minutt streaming av musikk (1MB), 1 minutt streaming av standard video (3MB)

Selv om man tenker at dette er miljøvennlig så kan man jo diskutere dette også – er det virkelig det, og hva skal man sammenligne det med? Et tall jeg fant for en stund siden, og som jeg på ingen måte skal gå god for, er at en tweet på 140 tegn gir et utslipp på 0.02 g av CO2 i atmosfæren – hvis man ganger dette opp med alle tweets som blir sendt på en dag utgjør da dette visstnok 1 tonn CO2 hver dag (kilde: http://www.greendatacenternews.org/articles/share/79436/).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s