IKTplan før/ettertest søk (etter 2.trinn)

02.01.14 at 23:43 Legg igjen en kommentar

Det er full fart med arbeidet med å lage ressurser som skal gjøre iktplan.no enda bedre – og nå om dagen tenker vi før/ettertester. Under ser dere et forslag for gruppen som vi kaller søk/organisering – eller tilegne og behandle som det er omtalt som i rammeverket for digitale ferdigheter etter 2. trinn. Teksten i rammeverket er som følger; leser hypertekst og enkel interaktiv informasjon og bruker bilde- og ikonbasert navigasjon. Personlig liker jeg å tenke på det som at man gjenkjenner lenker i tekst og vet at lenker kan være både bilder og bokstaver, og at man kan bruke piltaster. Underforstått i rammeverket må også være at man kan starte og avslutte en nettleser, og at man kjenner til begreper som søkefelt, ikon, nettleser, vindu og faner. Allerede her må man begynne å forstå at det er lurt å kunne gjøre gode søk, informasjonsmengden på nett er så stor at dersom man ikke behersker dette vil man bruke lenger tid og kanskje ikke finne det man leter etter heller.

Her har vi tenkt at lærer må vise fram på lerret og diskutere seg gjennom sammen med elevene for å få et inntrykk av hva de kan og ikke kan. I powerpointen som vil være tilgjengelig er det skrevet kommentarer til slidene, disse synes ikke på slideshareutgaven. Det vil selvfølgelig også bli undervisningsopplegg og ferdighetskurs knyttet mot tema slik at man skal være i stand til å svare på spørsmålene. Noen vil kanskje tenke at enkelte av spørsmålene er vanskelige, men vi har forsøkt å variere vanskelighetsgraden noe her.

På dette nivået har vi tenkt følgende ferdigheter og kompetanse:

Ferdighet:

 • Starte og avslutte en nettleser
 • Kjenne navnet på minst en nettleser
 • Bla fram og tilbake på sider i nettleser gjennom å bruke piltastene
 • Gjenkjenne en lenke
 • Vite hva som menes med søkeord
 • Vite at ikke alt som står på Internett er sant
 • Gjenkjenne et søkefelt

Kompetanse:

 • Forklare hensikten med en søkemotor
 • Forklare hvorfor det er lurt å bruke flere søkeord når man søker
 • Forklare hvorfor det er lurt med lenker (navigasjon, utdypende stoff)
 • Klare å plukke ut noen gode søkeord fra en tekst
Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen, web2.0. Tags: , , , , .

(Refleksjons)spørsmål #2: hvor blir det av det grønne i bladene om høsten (Refleksjons)spørsmål #3 Hvor blir det av filene du sletter?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

 • 508,497 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: