Nytt år og nye (refleksjons)spørsmål – (#1: hvor blir det av det hvite når snøen smelter)

For en stund tilbake kommenterte en bekjent at jeg var omtrent som et barn på rundt 4-6 år når det handlet om å stille spørsmål. Med det mente min bekjent at hun syntes det var bra jeg stilte så mange spørsmål om verden rundt meg – at jeg ikke hadde stoppet med å bli fasinert og undrende. Jeg mener at det å stille spørsmål er måten man lærer på – og tror det er sunt å være undrende, jeg tror det er slik man lærer. Nå er det ikke alle spørsmål som er like gode, det krever trening å stille gode spørsmål. Lærebøker stiller få spørsmål, de presenterer stort sett faktastoff som bare skal absorberes – og spørsmålene handler veldig ofte om ren gjengivelse av det man har lest.

Jeg har skrevet mye om typer spørsmål de siste årene og holdt en del foredrag som går på akkurat dette, men tenkte jeg i 2014 skal stille enda flere spørsmål her på bloggen også. I dag kommer derfor det første av disse.

Dagens spørsmål kommer til meg her jeg sitter inne og ser ut, og er beregnet på de laveste nivåene i grunnskolen: Hvor blir det hvite av når snøen smelter?

Jeg er sikker på at mange av dere kan gi gode svar på dette, men forhåpentligvis har dere aldri tenkt på snøen på denne måten før. Kompetansemål knyttet mot et slikt spørsmål finner dere i naturfag, 2 trinn, forskerspiren

  • stille spørsmål, samtale og filosofere rundt naturopplevelser og menneskets plass i naturen
  • bruke sansene til å utforske verden i det nære miljøet
  • beskrive, illustrere og samtale om egne observasjoner fra forsøk og fra naturen

naturfag, 2. trinn, mangfold i naturen

  • bruke observasjoner til å beskrive kjennetegn ved årstidene og fortelle om hvordan man i samisk kultur deler inn året

naturfag, 4. trinn, forskerspiren

  • bruke naturfaglige begreper til å beskrive og presentere egne observasjoner, foreslå og samtale om mulige forklaringer på det man har observert

naturfag, 4. trinn, fenomener og stoffer

  • gjennomføre forsøk som viser at stoffer og stoffblandinger kan endre karakter når de blir utsatt for ulike påvirkninger

Man kunne også lagt på kunst og håndverk – forståelse av farger og refleksjon, norsk – produsere sammensatt tekst om temaet, matematikk – innhente tallmateriale f.eks. om hvor mye vann det blir av en viss mengde snø osv.

Spørsmålet om man skal bruke tid på å finne ut hvor det hvite blir av er også noe jeg vil nevne, kanskje er det slik at dette er unyttig kunnskap i seg selv og noe man ikke skal bruke tid på (?) – samtidig tror jeg at det å bruke denne type innfallsvinkler til annet fagstoff kan virke motiverende. Unger har en tendens til å lete og finne svar hvis det bare er noe som trigger dem – og jeg tror spørsmål gjør akkurat dette.

Reklamer

One comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s