Bilder av elevene – noen ting å tenke på

De aller fleste vet at skolene må ha skriftlig samtykke fra foresatte for å publisere bilder av elevene, og noen har mer eller mindre skrevne regler for type bilder – f.eks. at de ikke skal vise elevene i uheldige positurer/situasjoner og at de ikke skal navngis. Så langt pleier alt å være «på stell». Imidlertid er dette med bilder noe mer komplekst enn dette. Hva skjer nemlig med alle de bildene som blir tatt i løpet av et år – også de som ikke blir publisert? Blir de slettet? Hvor lenge skal de lagres? Hvordan skal de lagres? Hvem skal ha tilgang til dem?

Jeg har et tydelig inntrykk av at denne type spørsmål oftest ikke blir diskutert, men man bør ha noen retningslinjer også for dette. Bilder ligger lagret i ulike mapper på ulike maskiner, på minnepenner, i kamera osv.

Jeg synes en og hovedregel er at bilder, på samme måte som andre filer, blir slettet når det ikke lenger er bruk for dem – selv om jeg vet det slettes veldig lite rundt omkring. Selv har jeg nok en del ting som burde vært slettet selv også, men så tenker man at kanskje man bør lagre – bare i tilfelle. En liten opprydding bør derfor være på sin plass – på egen pc og på ting som blir lagret på skolens servere eller i skolens skyløsning. Minnepenner bør være krypterte, de har en tendens til å slenge rundt – og selv om vi ikke ønsker at de gjør det bør man i alle fall sørge for at innhold på disse (og på PC) er kryptert hvis de skulle komme på avveie. Nå tror jeg nok ikke at bilder som lærere tar av elever generelt ikke tåler dagens lys, men det handler om å være litt bevisst på hva som lagres og ikke lagres.

Jeg tenker også at man bør gjøre et bevisst utvalg av bilder som skal lagres, f.eks. at man tenker at elevene skal få tilgang til disse på slutten av året eller når de går ut av skolen – men da må det ligge på en plassering som gjør at man har sikkerhetskopiering (f.eks. server eller sky) og at man har regler for hvem som har tilgang og når de skal slettes. Mange sletter filer om sommeren, og jeg tenker at det er en ide å begynne å tenke på dette når skolene kommer i gang over nyttår; hva skal slettes om sommeren og hvem gjør dette – og hvor kan man lagre ting som ikke skal slettes.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s