Bilder av elevene – noen ting å tenke på

17.12.13 at 12:55 Legg igjen en kommentar

De aller fleste vet at skolene må ha skriftlig samtykke fra foresatte for å publisere bilder av elevene, og noen har mer eller mindre skrevne regler for type bilder – f.eks. at de ikke skal vise elevene i uheldige positurer/situasjoner og at de ikke skal navngis. Så langt pleier alt å være «på stell». Imidlertid er dette med bilder noe mer komplekst enn dette. Hva skjer nemlig med alle de bildene som blir tatt i løpet av et år – også de som ikke blir publisert? Blir de slettet? Hvor lenge skal de lagres? Hvordan skal de lagres? Hvem skal ha tilgang til dem?

Jeg har et tydelig inntrykk av at denne type spørsmål oftest ikke blir diskutert, men man bør ha noen retningslinjer også for dette. Bilder ligger lagret i ulike mapper på ulike maskiner, på minnepenner, i kamera osv.

Jeg synes en og hovedregel er at bilder, på samme måte som andre filer, blir slettet når det ikke lenger er bruk for dem – selv om jeg vet det slettes veldig lite rundt omkring. Selv har jeg nok en del ting som burde vært slettet selv også, men så tenker man at kanskje man bør lagre – bare i tilfelle. En liten opprydding bør derfor være på sin plass – på egen pc og på ting som blir lagret på skolens servere eller i skolens skyløsning. Minnepenner bør være krypterte, de har en tendens til å slenge rundt – og selv om vi ikke ønsker at de gjør det bør man i alle fall sørge for at innhold på disse (og på PC) er kryptert hvis de skulle komme på avveie. Nå tror jeg nok ikke at bilder som lærere tar av elever generelt ikke tåler dagens lys, men det handler om å være litt bevisst på hva som lagres og ikke lagres.

Jeg tenker også at man bør gjøre et bevisst utvalg av bilder som skal lagres, f.eks. at man tenker at elevene skal få tilgang til disse på slutten av året eller når de går ut av skolen – men da må det ligge på en plassering som gjør at man har sikkerhetskopiering (f.eks. server eller sky) og at man har regler for hvem som har tilgang og når de skal slettes. Mange sletter filer om sommeren, og jeg tenker at det er en ide å begynne å tenke på dette når skolene kommer i gang over nyttår; hva skal slettes om sommeren og hvem gjør dette – og hvor kan man lagre ting som ikke skal slettes.

 

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen. Tags: , .

Møt en av skolene jeg skal være mentor for – og bli imponert! Et nytt år – vil det gi nye muligheter?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 508,277 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: