Hva ordene kan fortelle oss

11.08.13 at 16:50 Legg igjen en kommentar

I dag har jeg lekt meg litt med Googles Ngram Viewer. Det er et verktøy hvor man kan skrive inn ord eller fraser og se når og i hvilken grad de er brukt i bøkene som ligger som grunnlag for denne databasen (over 5 millioner bøker). Selv om antallet bøker som ligger i bunn er enorm utgjør det likevel en forsvinnende liten del av det totale antall bøker som er publisert. Likevel er det litt artig å se hva som er omtalt i hvilke perioder – det gir et slags vindu mot fortiden, hva man var opptatt av tidligere. Dessverre er det ikke mulig å velge norsk som språk.

Det er fullt mulig å lage oppgaver som kan passe inn i en slik sammenheng. I bildet under (trykk på bildet for større versjon) kan man f.eks. stille spørsmål som «hvorfor var man ikke opptatt av Internett før rundt 1990», «hvorfor tror dere bøker er så mye omtalt i alle periodene sammenlignet med de andre mediene» eller «hva kan grunnen være for at radio var mer omtalt enn TV inntil midten av 1970-tallet».Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen, læring. Tags: , , , .

Samarbeid blir bedre når vi har felles mål – og litt om lyddesign Horten og SmartBoard – og litt om Røros, Sola og Karasjok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 508,497 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: