Redusere antall privatister (?)

I dag må jeg bare kommentere en artikkel i Dagbladet med overskriften «Ønsker karantene for studenter som vil ta opp eksamen».  Utdanningspolitisk talsmann for FrP, Tord Lien, sier blant annet:

«Vi må hindre misbruk av privatistordningen. Klart du skal få ta opp igjen fag, men etter andre gang mener jeg du har fått sjansen din, sier han til Klassekampen.»

Også departementet uttaler seg:

«Vi er bekymret for den formidable økningen privatister og ser behovet for å vurdere tiltak som kan begrense omfanget, sier statssekretær Elisabeth Dale (SV) i Kunnskapsdepartementet.»

Jeg må si jeg lurer litt på disse uttalelsene. Er det slik at man tror at det å kunne ta opp eksamen på nytt fører til at man bruker studier som sovepute fordi det er så enkelt å gå opp igjen på nytt? Tror man at det øker frafallet? Jeg tror heller det handler om at de som ønsker å forbedre karakterer for f.eks. å komme inn på studier med høyere poengkrav enn det man har ser positivt på muligheten – de jobber mot et mål, og noen ganger er det slik at det ikke alltid klaffer helt på den ene dagen man skal avlegge eksamen. Tror man at de som er skoleleie bruker tiden til å «sløve» faktisk tenker at de skal ta opp igjen fag og bruke enda lenger tid på skolebenken?

Det er ikke det at jeg ikke har møtt studenter som har møtt opp og levert blank besvarelse med tanke på å ta ny eksamen etter sommerferien eller i slutten av neste semester. De innser at det går ut over dem selv, men det er en prioritering de har gjort – selv om de bruker lenger tid og kanskje pådrar seg mer studiegjeld. Men jeg har også sett elever i videregående som gjentatte ganger har gått opp til eksamen, nettopp for å komme videre på det de har lyst til å gjøre. Er det ikke bedre at de faktisk får lov til å studere enn at mulighetene begrenses? Hva tenker man at disse skal gjøre hvis de ikke står til eksamen og hvis de da blir utestengt i en periode på f.eks. 2 år? Tror man at pisken vil føre til at man presterer bedre – i så fall skiller dette seg fra hvordan man driver business ellers (med noen unntak riktignok).

Utsagnet om at det er formidabel økning av privatister og behov for å vurdere tiltak som begrense omfanget lurer jeg veldig på hva som ligger bak. Er det dårligere å ha privatister enn elever i offentlig skole – og i så fall hvorfor? Handler det mest om at de som har råd til å gå på private skoler eller som har ressurser nok til å lese på egenhånd får muligheter mens de som ikke har det må tilpasse seg offentlig skole – i så fall må man gjøre noe med den offentlige skolen da, og det å sette elever i karantene fordi de ikke står etter to ganger er da neppe noen god strategi.

Ser man mot trendene i utdanning som går på adskillig mer selvregulering, igangsetting av MOOCs, kompetansebasert undervisning (og derigjennom tilpasset opplæring) så virker disse utsagnene spesielt merkelige. Når det gjelder virksomheter pleier vi å si at alle prøver å opprettholde det problemet de er en løsning på, f.eks. er musikkbransjen en løsning på det å levere musikk til folket. Samtidig vil de som ikke henger med i utviklingen tape, for musikkbransjen har det betydd at det å gi ut ting på CD (eller vinyl) nå ikke er like aktuelt som før – annet enn til helt spesielt interesserte. Det er nesten ingen som laster ned musikk lenger, de fleste streamer. Tilpasser du deg ikke endringer i omgivelsene er du ute av spillet. Det må også skolen snart se, og sitatene fra artikkelen kan tyde på at de ikke har sett dette ennå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s