BYOD i skolen

Mange snakker om BYOD (bring your own device) og at dette blir det neste vi ser i skolen, at alle tar med hver sin «dings» og bruker denne i sin læringsprosess. Samtidig er det mange motstandere, de mener at dette vil skape både sosiale og læringsmessige skiller – avhengig av foreldres økonomi. I går dukket det opp et spørsmål på Twitter om noen hadde eller visste om noe reglement for skole som noen brukte i forhold til å tillate at elevene tok med sitt eget utstyr, og det fikk meg til å ta kontakt med noen av de som har begynt å tenke i disse retningene. De jeg snakket med hadde ikke laget noe reglement (har IKT-reglement som styrer hva slags bruk man skal ha, men dette inneholder  ikke hvordan man skal håndtere at de har med egne maskiner), men hadde snakket med foresatte i forkant. Imidlertid har de planer om å formalisere dette noe mer framover når dette blir en permanent løsning, men her er noen av erfaringene så langt:

  • Hva med elever som ikke har PC selv eller foreldre som ikke har anledning til å kjøpe? Skolen har lånt ut PC til disse som de kan ta med seg hjem og bruke som om det var sin egen. Til nå ingen konfliktsituasjon som skyldes at noen har med egen PC mens andre får PC av skolen som de kan bruke.
  • Hva har elevene med seg? Helt ulike typer utstyr og svært varierende kvalitet, PC’er av ulik kvalitet og alder, nettbrett, telefoner, mac. I begynnelsen hadde mange med seg iPad, men etterhvert har disse blitt værende hjemme til fordel for at elevene tar med PC eller mac.
  • Hvordan håndterer man at elevene kommer med ulikt utstyr? Skolen sørget for å oppgradere alle maskiner til Win8 (PC) og windows to go eller dobbelt operativsystem  (mac), og brukte Windows Intune til å håndtere f.eks. at alle fikk oppdatert antivirusprogram. I tillegg kjøpte skolen inn lisenser for Officepakken slik at elevene fikk dette på maskinene.
  • Infrastruktur? Elevene logger seg på det trådløse nettverket og har tilgang til Internett (ikke servere på skolen). Bruker skylagring (skydrive) og læringsplattform. Elevene lagde egne konti i skydrive, men vil etterhvert nå administreres gjennom Office365.
  • Juridisk? Foreløpig har skolen avtale med foresatte om at skader og tap av maskin i skoletid ikke dekkes av skolens forsikringer. Dette vil de se nærmere på framover for å se om de kan få forsikringsordninger som dekker dette.
  • Elevens erfaringer? De har stort eierforhold fordi det er deres egen PC som brukes. OneNote utstrakt i bruk som notatverktøy (personlig), og i noe grad som delte notatblokker med lærer. Elevene ber om å få levere inn i delt notatblokk framfor å laste opp i læringsplattform fordi de oppfatter det som enklere. Kun 1 time opplæring i bruk av verktøyet, da for å lage konto og laste opp i skydrive. Oppfatter det å kunne bruke teknologi som motiverende.
  • Lærernes erfaringer? Mange positive, og som har kastet seg ut i litt ukjent terreng sammen med elevene. Lærer bruk underveis. Sier de har blitt tydeligere på klasseledelse, gir beskjed om når PC ikke skal brukes. Enkelte mener at det har blitt vanskeligere å styre klassen.
  • Andre erfaringer? Økt bruk av mobil i timene. Skyldes i hovedsak at elever lagrer i skya, og så gjør de oppslag via webapps. Mobilene stort sett koblet mot det trådløse nettverket. Bør man ha låsbare skap? Har måttet kjøpe inn en del skjøteledninger pga lading.

Flere skoler er i gang med slikt arbeid, og noen arbeider også med de juridiske sidene – så her regner jeg med at mer kommer framover. De jeg har snakket med er utelukkende positive og sier at man har fått en mer systematisk bruk, noe som skaper resultater – på flere områder.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s