Hva hvis – det ikke kom snø?

I dag har jeg moret meg litt med å lage en sak om «hva hvis det ikke kom mer snø i Norge?». Den er i form av en interaktiv powerpoint som kan lastes ned her (obs: tar litt tid å laste ned).

Poenget med denne er at elevene skal få litt ulik informasjon, og så må de selv lage noen hypoteser og formulere argumenter basert på de ideene som informasjonen gir – framfor at de blir fortalt svarene, og oppgaven krever også at de må være kreative i forhold til noe de sikkert aldri har reflektert over tidligere.  Årsak-effekt-forhold er en viktig del av et slikt arbeid; hva vil skje hvis det ikke kommer snø? Det finnes ikke noe fasitsvar her, men man kan tenke seg at det er så ulike ting som økt arbeidsledighet og færre dødsfall. Kompetansemålmessig kan en slik oppgave sortere under samfunnsfag, geografi, 7. trinn: «forklare samanhengar mellom naturressursar, næringar, busetnad og levevis».

Økt arbeidsledighet kan f.eks skyldes at produsenter av vintersportsutstyr må legge ned, skisentre avvikles, mindre vinterturister (turistnæring, skisentre, transport), brøytemannskaper som ikke får oppdrag osv. Hvilke andre ting kunne vi satset på i stedet for?

Færre dødsfall kan f.eks. begrunnes i at ingen blir tatt av snøras. I tillegg kan man tenke seg at man får færre sykehusopphold gjennom at vi ikke får bruddskader som følge av f.eks. slalåmkjøring.

Snøballkrigen blir borte. Hva med den norske identiteten – kan vi lenger synge «Norge i rødt, hvitt og blått» hvis det hvite representerer snøen? Hva med at «nordmenn er født med ski på beina» – vil vi skape oss en annen nasjonal identitet som erstatning for denne? Skinasjonen Norge vil sannsynligvis ikke lenger være en skinasjon, og vi vil neppe få edle medaljer i ulike idrettskonkurranser.

Hvis det er like kaldt, bare uten snø, hva vil det ha av betydning for jord- og skogbruk. Vil vi få mer tele som går utover vegetasjon og at dette igjen går utover dyreliv? Hva med planter som dør fordi snøen ikke isolerer mot kulda? Vil det være sannsynlig at det er like kaldt hvis vi ikke har snø eller betyr et slikt utsagn at det er nødt til å være mildere fordi vi uansett vil få nedbør – og hvis den ikke kommer som snø må det være fordi det er mildere?

Hvilke fordeler vil man kunne finne? Lettere fordi man slipper å måke, mer sikkert å komme seg rundt fordi det ikke er glatte veier?

  

Reklamer

2 comments

  1. Du Eva du Eva – har du vurdert å bli klonet? Noen burde fotfølge deg og skrive ned alle dine ideer og oppkomme av spennende tanker og løsninger. Din blogg er jo et læreverk i seg selv – og burde vært obligatorisk for alle som jobber i og med skole – og den er vel delvis det også vil jeg tro……Det er et høydepunkt å lese dine innlegg. Lærerikt, morsomt og ikke minst interessant 🙂

  2. Takk for hyggelig kommentar Lena, men jeg tror nok at kloning kan bli i meste laget – det er gjerne nok med en av meg 🙂 Det som imidlertid er fint er at nettet gir muligheter for å spre sine tanker mer effektivt, så nå må fokuset bli å være enda flinkere til å utnytte mulighetene det gir.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s