Snøballkrigen (tilnærming til historisk og kritisk tenking) [digital dømmekraft]

10.11.12 at 17:17 2 kommentarer

I tankene rev rektor seg i håret. Det var det samme på denne tiden hvert år. Ikke før det var kommet nok snø, så var det noen som ikke kunne stå imot fristelsen og kaste snøball på andre – og så ble det en regelrett snøballkrig før man visste ordet av det. Alle visste det var i strid med reglementet, og nå var det hovedprioritet å finne ut hvem som hadde startet snøballkrigen. Rektor visste det ikke var noen enkel oppgave, men hadde bedt alle som var ute i det store friminuttet om å skrive ned hva de hadde sett – både elever og lærere. Etter en kjapp gjennomlesing av de første arkene kunne rektor bare konstatere at det var stor uenighet om hvem det var som hadde kastet den første snøballen..

Oppgave:

Hvorfor tror dere det er ulik oppfatning av hva som skjedde? Tror dere at grunnen er at noen lyver om hva som skjedde? Hva slags personer tror dere har vært tilstede (venner, uvenner, godt/lite kjente, voksne, barn) – og vil det ha noen betydning for hva de rapporterer til rektor – i så fall hvorfor? Hvordan skal man avgjøre hvilken historie man skal tro og hvilken man ikke skal tro?

Tenk over:

Hva er det som gjør at folk husker forskjellig? Kan det være at noen har interesse av at en elev blir pekt ut framfor en annen elev – i så fall hvem? Kan måten man forteller hva som skjedde si noe om hvor sannsynlig det er at historien er riktig – hvordan? Endrer slike fortellinger seg over tid – hva kan i så fall være grunnen til dette? Hvilke andre ting, utover det som blir fortalt, kan brukes for å styrke/svekke det som blir sagt?

På samme måte kan man si at man må jobbe med (historiske) kilder – man kan ikke uten videre tro at det som står skrevet er en helt riktig gjengivelse av hva som faktisk har skjedd.

 

Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: , , .

Hvorfor er historie viktig? Digitalt fotspor [digital dømmekraft]

2 kommentarer Add your own

  • 1. torestad  |  10.11.12, kl. 18:46

    Jag sitter som nämndeman i en tingsrätt och kan lova dig att det du säger är helt riktigt. Domstolarna har alltför lätt att tror den part som låter trovärdig och som berättar en logisk historia än den part som är lite osäker och kanske är lite hackig i stt framförande.
    Så denna princip gäller allt på pränt och allt utsagt.

  • 2. evabra  |  10.11.12, kl. 19:43

    Ja – det er viktig å ha det med i vurderingen. Takk for kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 515,969 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 322 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 322 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: