Et spørsmål om tillit?

19.09.12 at 10:33 3 kommentarer

I dag har jeg tenkt litt rundt en artikkel fra New York Times; Young, In Love and Sharing Everyting – Including a Passwords og med påfølgende blogginnlegg fra Danah Boyd; How Parents Normalized Teen Password Sharing. Oppdatert: se også denne artikkelen hos NRK: Barn kan bestevennenes passord.

Alle vet at passord er noe personlig og ikke skal deles med andre, men likevel viser det seg at mange deler passord likevel. Det er ulike grunner for dette – og ofte handler det om at man vil at noen skal gjøre noe for en selv når man ikke har tilgang til en datamaskin; sjekke om det har kommet meldinger eller statusendringer, sende beskjed ut, gjøre innleveringer osv. De opplever ikke det å gi fra seg brukernavn og passord da som en sikkerhetstrussel, de mener de har tillit til vennene – og at dette ikke er noe farlig. Men hvor går grensene?

Det er klart at man ønsker å stole på sine venner, og kanskje er det slik at det er en slags form for tillitserklæring å gi fra seg personlige opplysninger? Personlig gir jeg ikke fra meg noen, så en tanke som tidvis slår meg er at dersom noe skulle skje med meg blir det svært vanskelig å få tilgang til mine saker på nett. Danah Boyd nevner en sak som jeg har sansen for; hun forteller i blogginnlegget at noen foreldre sier til barna at de skal skrive passord ned på papir og putte det ned i en sparegris – slik at tilgang bare kan skje ved å knuse grisen. Da har man mulighet til å få tak i informasjonen dersom det er helt nødvendig, men samtidig gir man uttrykk for tillit gjennom at man ikke forlanger å få vite passordet med en gang. Det er en ide jeg umiddelbart adopterte, vi har jo sett i media den siste tiden hvor vanskelig det er å få tak i denne type informasjon om noe skjer og man må gå til tjenesteleverandørene.

Det pekes på problemet at man fra tidlig alder blir vant til å gi fra seg passordet; det kan være på skolen at lærer har tilgang slik at man kan få hjelp om man ikke husker passordet. Det er hjemme hvor foresatte ønsker å vite passord – enten for å kunne hjelpe hvis man glemmer det eller for å holde kontroll. Man lager en kultur for at det egentlig ikke er så farlig å gi bort passordet sitt. Etterhvert endrer situasjonen seg, og vennene er de man har tillit til – og så har man ingen barrierer for å gi bort passord til disse heller. Deler vi for mye med hverandre – fordi vi ikke vet på hvilke måter vi kan vise tillit? Er det slik at det er verre å ikke dele passord og andre personlige opplysninger fordi det oppfattes som tillitsbrudd mellom venner – på samme måte som det liksom er forventet at når man er venner skal man dele hemmeligheter med hverandre? Men å vise tillit trenger vel ikke nødvendigvis være det samme som å være dumdristig? Jeg slår et slag for sparegris-varianten i stedet for!

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen, web2.0. Tags: , , .

Dagene flyr avgårde…liten status Hemmelige spørsmål…

3 kommentarer Add your own

  • 1. Hemmelige spørsmål… « Eva 2.0  |  19.09.12, kl. 13:07

    […] et lite apropos til forrige innlegg om passorddeling, kommer dagens hendelse her hjemme – hvor passord ikke var delt med […]

  • 2. Lena  |  20.09.12, kl. 07:22

    Et strålende eksempel på at ny og gammel «teknologi» kan kombineres med utmerket resultat. Fantastisk lesning, Eva.

  • 3. evabra  |  20.09.12, kl. 08:10

    Ja – jeg syntes det var et godt forslag, og vel verdt å gjengi. Takk for kommentar 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 508,277 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: