Digital dømmekraft

Jeg har prøvd å oppsummere noen tanker om hva jeg mener digital dømmekraft omfatter. Først og fremst handler det om hovedområdene personvern, opphavsrett og kildekritikk – og så vil jeg gjerne føye en etikkdel knyttet til dette, men den kan gå inn under flere av de tre hovedområdene.

I korte trekk vil jeg si at personvern handler om å beskytte seg selv, og har kort tenkt på hva slags farer vi står overfor gjennom vår bruk av teknologi. Jeg mener det kan summeres i punkter som ID-tyveri (hva legger jeg ut om meg selv og hvordan blir dette brukt), «hærverk» i form av virus/hacking – at man tar kontroll direkte eller indirekte over min datamaskin/nettbrett/mobil i mer eller mindre ondsinnet hensikt, og «farlige» nettsteder (f.eks. man finner nettsteder so kan forsvare/være forkjempere for f.eks. selvskading, dårlige kostholdsråd, pro-anorexi osv). Under personvern ligger også lover og holdninger til hva jeg kan/har lov til/bør publisere om andre.

Opphavsrett handler om; hvem eier det som er på nettet, og hvordan kan jeg bruke det jeg finner? Hvordan kan jeg beskytte det jeg lager eller gi tilgang til at andre får lov til å bruke det? Hvilke konsekvenser får det hvis jeg bryter loven?

Kildekritikk handler om spørsmålet; hvordan finner jeg troverdig informasjon på nett – og hvordan kan jeg være sikker på at den er troverdig?

Etikkdelen handler mye om nettikette – fra mobbing, ulovlig nedlasting og konsekvenser av publiseringsvalgene man tar (f.eks. er det lurt å legge ut at man skal på langtidsferie eller er hjemme i helga)

Under disse punktene ligger det selvfølgelig mange underpunkter, fra kildesitering i form av «god skikk» til digital mobbing – så listen er på ingen måter utfyllende, den er bare litt høyttenking rundt hva jeg mener det hele handler om.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s