Digital dømmekraft

06.08.12 at 14:24 Legg igjen en kommentar

Jeg har prøvd å oppsummere noen tanker om hva jeg mener digital dømmekraft omfatter. Først og fremst handler det om hovedområdene personvern, opphavsrett og kildekritikk – og så vil jeg gjerne føye en etikkdel knyttet til dette, men den kan gå inn under flere av de tre hovedområdene.

I korte trekk vil jeg si at personvern handler om å beskytte seg selv, og har kort tenkt på hva slags farer vi står overfor gjennom vår bruk av teknologi. Jeg mener det kan summeres i punkter som ID-tyveri (hva legger jeg ut om meg selv og hvordan blir dette brukt), «hærverk» i form av virus/hacking – at man tar kontroll direkte eller indirekte over min datamaskin/nettbrett/mobil i mer eller mindre ondsinnet hensikt, og «farlige» nettsteder (f.eks. man finner nettsteder so kan forsvare/være forkjempere for f.eks. selvskading, dårlige kostholdsråd, pro-anorexi osv). Under personvern ligger også lover og holdninger til hva jeg kan/har lov til/bør publisere om andre.

Opphavsrett handler om; hvem eier det som er på nettet, og hvordan kan jeg bruke det jeg finner? Hvordan kan jeg beskytte det jeg lager eller gi tilgang til at andre får lov til å bruke det? Hvilke konsekvenser får det hvis jeg bryter loven?

Kildekritikk handler om spørsmålet; hvordan finner jeg troverdig informasjon på nett – og hvordan kan jeg være sikker på at den er troverdig?

Etikkdelen handler mye om nettikette – fra mobbing, ulovlig nedlasting og konsekvenser av publiseringsvalgene man tar (f.eks. er det lurt å legge ut at man skal på langtidsferie eller er hjemme i helga)

Under disse punktene ligger det selvfølgelig mange underpunkter, fra kildesitering i form av «god skikk» til digital mobbing – så listen er på ingen måter utfyllende, den er bare litt høyttenking rundt hva jeg mener det hele handler om.

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen. Tags: , , .

Har språket du bruker på nett noen betydning? Etiske dilemmaer på nett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 508,405 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: